„Preoții vor contribui la prevenirea incendiilor de vegetație”, afirmă Raed Arafat

Data actualizării: 9 martie 2025

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că preoții vor fi implicați în efortul de limitare a incendiilor de vegetație. Acesta a precizat că preoții din zonele rurale vor transmite credincioșilor un mesaj privind riscurile incendiilor de vegetație, în încercarea de a reduce numărul acestora.

Incendiile de vegetație – o problemă majoră

Într-o conferință de presă, Raed Arafat a prezentat un bilanț al incendiilor de vegetație produse de la începutul acestui an. „Avem incendii de pădure, în luna ianuarie au fost vorba de 650 de hectare arse, în luna februarie – 4400 de hectare arse, iar în luna martie, numai în primele opt zile – 4600 de hectare arse”, a spus Arafat.

El a mai precizat că aceste incendii nu pot fi puse pe seama temperaturilor ridicate sau că ar fi fost provocate de un fulger, ci sunt rezultatul acțiunii intenționate a unor oameni. În urma acestor incendii, o femeie de 67 de ani din Maramureș a fost găsită carbonizată, o altă persoană, din județul Vâlcea, a suferit arsuri, iar un pompier a fost rănit după ce a căzut o creangă pe el și este internat în spital.


Intervenții de mare amploare

Șeful DSU a menționat că la incendiile din aceste zile din Caraș-Severin și Hunedoara intervin mai multe instituții. „Vedem un efort conjugat al mai multor forțe. Intervențiile sunt integrate și intervin forțe din mai multe instituții și putem vorbi de pompieri, sprijiniți de Poliția de Frontieră, de alte forțe ale MAI, de colegii de la Ministerul Apărării, de pompierii voluntarii, de personal al ocolului silvic, localnici, voluntari și partea medicală, partea SMURD-ului și serviciilor de ambulanță care participă unde este nevoie”, a explicat Arafat.

Citește și:

El a mai adăugat că în Hunedoara a apărut un fenomen al fumului dens care îngreunează intervenția elicopterului. „Mai mult, acest fum poate să impacteze în mod foarte serios intervențiile elicopterelor SMURD în misiunile de salvare, pentru că piloții nu mai au deloc vizibilitate spre sol și nu mai știu exact unde pot să aterizeze dacă este fumul mai dens”, a afirmat Arafat.

„Pompierii au rolul de a merge, de a controla și de a amenda unde este nevoie și, bineînțeles, înainte de asta, de a explica populației e ce este periculos să se facă acest lucru. Aici avem nevoie de sprijinul autorităților locale, de sprijinul comunităților și de astăzi la solicitarea noastră preoții din zonele rurale, după slujbă, vor citi un mesaj. Am rugat să fie citit fiecare săptămână după slujbă, cât trecem prin această perioadă. Am solicitat sprijinul inclusiv bisericii pentru a transmite mesajul nostru”, a mai declarat șeful DSU.

La conferința de presă a fost prezent și secretarul de stat în cadrul MAI, Bogdan Despescu, care a anunțat că în ultimele zile au fost întocmite 15 dosare penale pentru incendii de vegetație sau de pădure.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨