În primele zile ale anului 2024, comunitatea din Cluj-Napoca a fost zguduită de un gest neobișnuit al preotului Liviu Cozma de la Biserica Ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail” din cartierul Mărăști. Acesta a afișat pe ușa bisericii o listă care includea numele enoriașilor care nu și-au plătit taxa de cult sau care aveau restanțe la aceasta.
[read more]
Odată cu sosirea sărbătorilor de iarnă, mulți credincioși au fost surprinși să descopere că numele lor figurează pe această „listă a rușinii”. Gestul preotului Liviu Cozma a stârnit diverse reacții în comunitate, iar unii credincioși consideră acest demers drept un abuz asupra enoriașilor.
Contribuțiile financiare cerute de biserică nu sunt obligatorii, însă această practică a preotului ridică întrebări cu privire la abordarea corectă a unei astfel de situații. Unul dintre enoriași a denunțat această acțiune ca fiind abuzivă și a subliniat că astfel de contribuții nu ar trebui să fie impuse.
Reclamă
Cu toate acestea, această controversă ridică o întrebare importantă: este obligatoriu să achităm an de an contribuția bisericească? Taxele în Biserica Ortodoxă Română variază de la biserică la biserică și de la un serviciu religios la altul. Cu toate acestea, ele sunt privite ca donații pentru susținerea bisericii respective.
În cazul preotului Liviu Cozma, nu este clar dacă listarea enoriașilor neplătitori este o practică în concordanță cu normele bisericești sau dacă reprezintă o inițiativă personală. Acesta nu este primul episod controversat în care este implicat preotul, acesta fiind și anterior în centrul unui scandal media în 2018, când a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române referitor la referendumul pentru familie.
Taxele bisericești între obligație și donație
De-a lungul timpului, discuțiile despre taxele bisericești au fost tot mai intense, iar mulți credincioși se întreabă dacă plata acestora este legal obligatorie. Cu toate că Biserica Ortodoxă Română nu impune o sumă fixă, enoriașii sunt încurajați să facă donații pentru susținerea activităților bisericești.
Este important de menționat că aceste contribuții financiare nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, ci mai degrabă reprezintă o practică tradițională încredințată credincioșilor. Totuși, mulți preoți fac apel la responsabilitatea enoriașilor și îi îndeamnă să contribuie financiar pentru buna funcționare a bisericii.
În cazul preotului Liviu Cozma, afișarea listei cu enoriașii neplătitori a ridicat semne de întrebare cu privire la etica și abordarea corectă a acestei situații. Unii credincioși consideră că acest gest este nedemn de un slujitor al Bisericii și că nu ar trebui să existe presiune asupra enoriașilor în ceea ce privește contribuția financiară.
O nouă controversă în jurul preotului Liviu Cozma
Preotul Liviu Cozma nu este străin de episoade controversate în mediul public. După ce a adăugat comentarii personale la comunicatul Bisericii Ortodoxe Române referitor la referendumul pentru familie în 2018, acesta revine în atenția publicului cu o altă acțiune discutabilă.
Afișarea listei cu enoriașii neplătitori pe ușa bisericii a stârnit reacții diverse în comunitate, iar mulți credincioși consideră că acest demers încalcă principiile creștine ale iertării și înțelegerii. Gestul preotului Liviu Cozma a deschis o dezbatere amplă privind relația dintre credincioși și biserică, precum și importanța taxelor bisericești.
În concluzie, gestul preotului Liviu Cozma de a afișa o „listă a rușinii” pentru enoriașii neplătitori de taxe a generat o controversă majoră în comunitatea sa. Această acțiune a ridicat semne de întrebare cu privire la etica și corectitudinea practicilor bisericești. Cu toate acestea, este important să continuăm dialogul și să găsim soluții pentru a întări relația dintre credincioși și biserică, într-un spirit de înțelegere și respect reciproc.
[/read]