Se schimbă regulile campaniei de vaccinare din Germania. Autoritățile au luat decizia ca cetățenii care au sub 60 de ani să urmeze o schemă de vaccinare diferită.

Prima doză a fost AstraZeneca? Cea de rapel va fi Pfizer sau Moderna

Astfel, dacă o persoană a primit prima doză de la compania AstraZeneca / Oxford, există posibilitatea ca doza de rapel să fie de le Pfizer / BioNTech sau Moderna.

Decizia a fost luată în urma incertitudinilor legate de siguranța și eficacitatea vaccinului AstraZeneca / Oxford.

La sfârșitul lunii martie, pe data de 30, autoritățile germane au luat decizia că este mai bine ca vaccinarea cu serul AstraZeneca / Oxford să fie restricționată. Acum, în Germania, doar persoanele mai în vârstă de 60 de ani pot fi vaccinate cu acest ser.

Pentru persoanele care au apucat totuși să primească prima doză de AstraZeneca / Oxford s-a găsit o soluție: doza de rapel va fi de la companiile Pfizer / BioNTech sau Moderna.

Oficialii din domeniul sănătăţii au hotărât la finalul unei reuniuni pe această temă că această soluție este sigură și eficientă. În ciuda faptului că ne vaccinăm cu două doze distincte, se pare suntem bine protejați de o eventuală infecție cu Covid-19.

Potrivit DPA și Agerpres, decizia vine ca urmare a unei recomandări făcute în urmă cu o săptămână chiar de către Comisia pentru vaccinuri.

Vaccinarea cu AstraZeneca provoacă îngrijorări

Vaccinarea cu AstraZeneca a stârnit mai multe suspiciuni și îngrijorări după ce au fost raportate mai multe cazuri de reacții adverse severe. Decizia luată recent în Germania a fost luată în mai multe state europene. S-a decis ca vaccinul AstraZeneca / Oxford să fie administrat persoanelor mai în vârstă.

În total, în urma vaccinării AstraZeneca / Oxford, au fost raportate peste 40 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală.

Cele mai multe cazuri au fost raportate la femei care au aveau vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani. În urma vaccinării cu AstraZeneca / Oxford au fost raportate opt cazuri de decese.