Guvernul Romaniei interzice WC-urile din fundul curtii
[read more]
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a trimis în aceasta saptamana o circulară către toţi primarii din ţară prin care le cere să ia măsuri urgente pentru ca toate familiile să se racordeze la reţelele publice de canalizare. Aceasta inseamna ca WC-urile din fundul curţii şi fosele septice au fost interzise pe tot teritoriul ţării.
Potrivit documentului oficial, primarii din toate localitatile au obligaţia de a întocmi o listă cu toţi cei care au acces la sistemul de canalizare, dar care nu s-au branşat la acesta. Lista va ajunge la Garda de Mediu, care va aplica amenzi usturătoare celor care nu vor rezolva această problemă în maxim trei luni de la primul avertisment.
Amenzile pentru nerespectarea acestei legi sunt cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei, potrivit informaţiilor apărute în presă. Aceasta inseamna ca oricine nu respecta aceasta lege va fi amendat cu sume considerabile si va fi obligat sa respecte reglementarile de canalizare in cel mai scurt timp posibil.
Conform datelor Eurostat, în România sunt 3,98 milioane de locuinţe în mediul rural, dintre care 1,8 milioane de locuinţe au în continuare WC-ul în fundul curţii. Dintre cele 3,98 milioane de locuinţe, 2,9 milioane au acces la o reţea de canalizare, dar dintre acestea, doar 2,2 milioane sunt branşate.
Intr-o conferinta de presa susținuta in aceasta saptamana, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ion Ştefan, a declarat ca aceste masuri trebuie luate pentru ca populatia Romaniei sa traiasca in conditii civilizate si pentru a reduce poluarea mediului inconjurator.
"Este timpul ca si Romania sa ajunga la standardele europene in ceea ce priveste sistemul de canalizare si sa nu mai folosim WC-uri din fundul curtii sau fose septice. Aceasta este o masura necesara pentru a ne asigura ca toata populatia traieste in conditii civilizate si pentru a reduce poluarea mediului inconjurator", a declarat ministrul Ion Stefan.
Cu toate acestea, aceasta schimbare vine cu costuri pentru proprietarii de case din zonele rurale. In plus, acestia trebuie sa asigure ca proprietatile lor sunt compatibile cu sistemul de canalizare si, in unele cazuri, sa schimbe complet sistemul de canalizare existent.
Aceasta schimbare poate fi dificila pentru multe familii din zonele rurale, dar este important sa ne amintim ca aceasta masura este necesara pentru a ne asigura ca Romania devine o tara moderna si civilizata. Este important sa urmam aceste norme si sa ne asiguram ca toata lumea respecta aceasta lege pentru un mediu mai curat si o viata mai buna pentru toti.
[/read]