A murit fostul director al Băncii Naționale la Sibiu – Ioan Bogdan a fost și primul președinte al Curții de Conturi din România.

Primul preşedinte al Curţii de Conturi a României după reînfiinţarea sa în anul 1992, profesorul universitar doctor Ioan Bogdan a trecut la cele veşnice. Marea familie a Curţii de Conturi a României a mai pierdut un membru. Ioan Bogdan a fost şi director al sucursalei Sibiu a Băncii Naţionale.

Născut la data de 11 august 1933 în comuna Câlnic, judeţul Alba, domnul Ioan Bogdan a urmat o carieră în domeniul economic, absolvind Facultatea de Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, încununată cu un doctorat în economie şi o carieră de director financiar şi director economic în domeniul industrial.

Director al sucursalei Sibiu a Băncii Naţionale din 1983, domnul Ioan Bogdan a urmat o carieră politică după anul 1989, fiind ales deputat de Sibiu până în 1992 şi conducând comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Parlamentul României. Începând cu acest an a avut un rol crucial în calitate de preşedinte al Curţii de Conturi în procesul de reînfiinţare şi reorganizare a uneia dintre cele mai importante instituţii din România.

Primul preşedinte al Curţii de Conturi a României, Ioan Bogdan, a murit

După încheierea mandatului său în anul 1999, domnul Ioan Bogdan a continuat ca profesor la universităţi din Sibiu şi Bucureşti. Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Camerei Experţilor Europeni a Uniunii Europene, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate, domnul Ioan Bogdan a fost un reper de elocinţă şi profesionalism, într-o carieră destinată studiului continuu şi cercetării ştiinţifice.

„Curtea de Conturi a României pierde în aceste zile pe unul dintre părinţii ei fondatori. Domnul preşedinte Ioan Bogdan a fost unul dintre cei care au făcut posibilă renaşterea Instituţiei Supreme de Audit în România, o instituţie puternică, profesionalistă şi independentă. Cred că sunt în asentimentul colegilor mei care l-au cunoscut pe acest om cu suflet mare şi caracter exceptional atunci când spun că o parte importantă din istoria Curţii de Conturi a fost marcată de munca şi energia domnului preşedinte Ioan Bogdan. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” – Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<