Proces de dez-extincţie în premieră: Lupii străvechi din Game of Thrones readuşi la viaţă prin biotehnologie

Data actualizării: 8 aprilie 2025

O realizare remarcabilă a biotehnologiei a fost recent anunţată de compania Colossal Biosciences. Aceasta susţine că a reuşit să reproducă trei exemplare de lup străvechi, specie dispărută în urmă cu 12.500 de ani. Această specie de lupi a câştigat popularitate recent, datorită prezentării sale în seria HBO „Game of Thrones”.

Primul proces de dez-extincţie

Compania Colossal Biosciences afirmă că a readus la viaţă această specie de lupi folosind instrumentele ingineriei genetice în ceea ce a descris drept „primul proces de dez-extincţie din lume”. Acest lucru a fost realizat prin reconstrucţia genomului acestor lupi din ADN-ul recuperat de la fosile. Cercetătorii au identificat variantele genelor care se regăseau doar la lupii străvechi şi le ofereau caracteristicile de specie, spre deosebire de cele întâlnite la lupii cenuşii.

Naşterea lupilor străvechi

Trei dintre embrioni au fost implantaţi cu succes în căţele mame surogat, rezultând naşterea unor „pui de lup străvechi” complet albi, doi masculi şi o femelă, care au primit numele Romulus, Remus şi Khaleesi. Ben Lamm, CEO al companiei Colossal Biosciences, a declarat:


Echipa noastră a prelevat ADN dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani şi dintr-un craniu de 72.000 de ani, şi a obţinut pui sănătoşi de lup străvechi

. Pentru a readuce la viaţă lupii străvechi dispăruţi, echipa a folosit un proces similar celui ce a dus la clonarea celebrei oiţe Dolly în 1996. Geneticienii din cadrul companiei Colossal au fost nevoiţi să aproximeze punând laolaltă indiciile pe care le-au obţinut din registrul fosil. Au reuşit să identifice 20 de diferenţe cheie în 14 gene ce erau responsabile de caracteristicle reprezentative ale speciei lupilor străvechi – talia mult mai mare, blana albă, dinţii mai mari şi urletul caracteristic. Compania Colossal a publicat fotografii cu Romulus şi Remus, primele urlete şi alte etape ale dezvoltării lor şi a descris lupii străvechi ca fiind prima specie „dez-extinctă din lume”. În urmă cu câteva luni aceeaşi companie a prezentat „şoareci lânoşi” modificaţi genetic, care au blana similară celei a mamuţilor lânoşi, fapt ce marchează un progres important către obiectivul companiei de a readuce la viaţă aceşti titani ai erei glaciare la orizontul anului 2028.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨