Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat recent majorarea bugetului pentru programul Rabla Clasic și dublarea fondurilor alocate programului Rabla Plus. Această măsură vine în sprijinul cetățenilor care intenționează să-și schimbe mașina veche și poluantă cu una nouă și ecologică.
[read more]
Prin intermediul programului Rabla Clasic, oricine dorește să-și achiziționeze o mașină nouă și să predea un automobil vechi și poluant la casat poate primi peste 2.200 de euro. Această sumă reprezintă o creștere semnificativă față de anii precedenți, când valoarea primei de casare era de 6.500 de lei. În acest an, suma a fost majorată la 7.500 de lei, echivalentul a aproximativ 1.500 de euro.
Programul Rabla Clasic nu beneficiază doar pe cetățeni, ci și industria autohtonă. Acesta acordă tichete care facilitează schimbarea parcului auto și sprijină achizițiile de mașini cu tehnologii hibride. În plus, programul dispune de două ecobonusuri care se adaugă primei de casare și încurajează achiziționarea de mașini cu tehnologii hibride. Astfel, ecobonusul pentru achiziționarea de mașini hibride crește de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar pentru mașinile GPL cu emisii sub 96 de grame de CO2, ecobonusul crește de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.
Reclamă
De asemenea, bugetul programului Rabla Clasic va crește cu 10% față de anul precedent, ajungând la suma de 440 de milioane de lei. Această mărire permite ca o persoană să primească, în cadrul programului, maxim 2.250 de euro, în urma cumulării primei de casare și a celor două ecobonusuri.
În paralel, programul Rabla Plus va beneficia de un buget alocat de 400 de milioane de lei, dublu față de suma alocată în anul 2020. Această mărire a fondurilor permite achiziționarea a 6.600 de mașini full electrice și aproximativ 5.000 de mașini hibride plug-in. Valoarea primelor de casare acordate în cadrul programului Rabla Plus rămâne neschimbată, respectiv 10.000 de euro pentru mașinile 100% electrice și aproximativ 4.500 de euro pentru cele hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului achiziționat.
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a subliniat importanța utilizării mașinilor electrice în România și necesitatea reducerii impactului negativ asupra mediului înconjurător. Acesta a menționat că procentul mașinilor electrice în totalul vânzărilor este încă foarte mic, de aproximativ 1%, și că este nevoie de programe naționale și de o implicare mai serioasă a Ministerului Mediului în promovarea achizițiilor de mașini electrice.
Pe lângă majorările substanțiale ale bugetului, ministrul a anunțat și informatizarea integrală a proceselor specifice celor două programe guvernamentale. Această măsură va permite o gestionare mai eficientă a cererilor și o simplificare a procedurilor de casare și achiziționare a mașinilor.
Astfel, prin majorarea bugetului și introducerea de măsuri noi, guvernul român își propune să încurajeze cetățenii să renunțe la mașinile vechi și poluante în favoarea celor noi și ecologice. Programul Rabla Clasic și Rabla Plus reprezintă un pas important în direcția protecției mediului și a promovării tehnologiilor curate în industria autohtonă. Cu siguranță, aceste măsuri vor avea un impact pozitiv asupra mediului și vor contribui la creșterea vânzărilor de mașini electrice și hibride în România.
[/read]