Progrese pozitive in negocierile SUA-Iran privind dosarul nuclear

Data actualizării: 26 aprilie 2025

În urma celei de-a treia runde de negocieri referitoare la dosarul nuclear iranian, Statele Unite și Iranul anunță progrese. Mediate de Oman, aceste discuții au fost catalogate drept „pozitive și constructive” de către un oficial american. În plus, șeful diplomației iraniene, Abbas Araghchi, a declarat că cele două părți vor încerca să-și aplaneze divergențele înaintea viitoarei întâlniri, prevăzută săptămâna viitoare.

Negocieri pentru un nou acord nuclear

Negocierile între cele două țări, inamice de zeci de ani, vizează încheierea unui nou acord care să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică – o ambiție pe care Teheranul a negat-o întotdeauna. În schimb, se propune ridicarea sancțiunilor care paralizează economia iraniană. Statele Unite au fost retrase în 2018, în primul mandat al lui Donald Trump, dintr-un acord multilateral încheiat mai înainte cu trei ani, în 2015, la Viena.

„Sunt încă multe de făcut, dar s-au realizat noi progrese în vederea ajungerii la un acord”, a anunțat un oficial american de rang înalt sub protecția anonimatului.

Araghchi, care conduce echipa de negociere, a catalogat discuțiile drept „serioase”. El a adăugat că părțile vor „studia mijloace de reducerea diferențelor” până la următoarea reuniune. Delegația americană a fost condusă de către emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.


Acuzații și suspiciuni legate de programul nuclear iranian

Occidentul, cu Statele Unite în frunte, și Israelul suspectează Iranul de faptul că vrea să se doteze cu arma nucleară, însă Teheranul respinge aceste acuzații. Araghchi a anunțat că Iranul prevede să construiască 19 reactoare noi. Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA), însărcinată să supravegheze programul nuclear iranian, a cerut Teheranului să explice prezența unor tuneluri în jurul uneia dintre instalațiile sale nucleare.

Citește și:

În prezent, Iranul îmbogățește uraniu la un nivel ridicat (60%), însă mai mic față de cel de 90% de care este nevoie în fabricarea armei atomice, însă mult peste plafonul de 3,67% stabilit de Acordul de la Viena. Teheranul își apără dreptul „nenegociabil” de a îmbogăți uraniu.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨