Proiectul de reciclare a deșeurilor de 200 de milioane de euro întâmpină dificultăți

Data actualizării: 20 martie 2025

Un proiect al Ministerului Mediului, în valoare de 200 de milioane de euro, destinat reciclării deșeurilor, pare să fie departe de a fi eficient. Mii de insule digitalizate de colectare a deșeurilor au fost instalate în întreaga țară, dar utilizatorii se plâng de numeroase probleme.

Probleme cu insulele de colectare a deșeurilor

Principala problemă pare să fie înălțimea deschiderilor prin care ar trebui să fie aruncate gunoaiele. Acestea sunt prea înalte, ceea ce face dificilă utilizarea lor de către persoanele scunde. De asemenea, sistemul de utilizare este considerat complicat, iar multe persoane au declarat că nu este practic.

Incomode, foarte prost făcute

Este părerea majorității celor care au încercat să le folosească. În plus, au fost cazuri în care utilizatorii s-au rănit în timp ce încercau să folosească aceste insule de colectare a deșeurilor.


Insulele de colectare nu sunt atât de ‘smart’ pe cât ar trebui

Edilii din orașele în care aceste insule au fost instalate s-au plâns nu doar de dificultatea utilizării lor, dar și de faptul că nu sunt atât de „smart” pe cât ar fi dorit. Acestea sunt considerate „smart” doar pentru că se deschid cu o cartelă, dar nu oferă alte funcționalități care să faciliteze procesul de reciclare.

Citește și:

Pe lângă aceste probleme, proiectul are o întindere națională și presupune instalarea insulelor ecologice supra și subterane în mai multe orașe din țară. Cu toate acestea, problemele apărute nu au fost observate în momentul în care acest ghid a fost în consultare publică.

Finanțarea proiectului, care vine prin PNRR, nu permite intervenția rapidă asupra proiectului pentru a rezolva problemele apărute. Cu toate acestea, autoritățile locale pot solicita furnizorilor anumite modificări la aceste insule de colectare a deșeurilor, în încercarea de a le face mai prietenoase pentru utilizatori.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨