Propunere Comisiei Europene privind restricționarea subvențiilor pentru fermierii pensionari

Comisia Europeană a propus o măsură care a generat multe discuții în rândul fermierilor. Fermierii care primesc pensie de vârstă ar putea să nu mai fie eligibili pentru a beneficia de subvenții. Această măsură ar trebui implementată de statele membre ale UE până în anul 2032.
Repartizarea bugetului
Comisia Europeană a prezentat alocarea bugetară pentru exercițiul financiar 2028-2034. Din cele 2.000 de miliarde euro, 302 miliarde vor fi direcționate către sectorul bugetar, cu un sfert mai puțin față de exercițiul financiar care se încheie în 2027. Bugetul general al UE pentru 2028-2034 va fi de 2 trilioane de euro, mai mare decât cel anterior, însă vine la pachet cu noutăți.
Una dintre modificările majore este fuziunea a două mari direcții bugetare: Politica Agricolă Comună (PAC), care include subvențiile pentru agricultori, și fondurile de coeziune. Acest pilon va avea alocate 865 de miliarde de euro, din care 300 de miliarde de euro vor fi direcționate pentru sprijinirea veniturilor agricultorilor, după cum a anunțat președinta CE.
Reacția fermierilor
Fermierii care primesc pensie de drept nu vor mai fi eligibili la plata subvențiilor și de plăți directe la hectar. Prin această măsură, Comisia Europeană vrea să accelereze schimbul de generații în sectorul agricol. De asemenea, sprijinul pentru tinerii fermieri va fi extins. Statele membre ale UE trebuie să implementeze această măsură până cel târziu în anul 2032.
În România, vârsta de pensionare la bărbați este de 65 de ani, iar la femei de 63 de ani. Această propunere a generat multe reacții, atât din partea fermierilor, cât și din partea politicienilor.
„România ar putea fi serios afectată de noua propunere de buget multianual prezentată de CE”, a declarat Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și raportorul acestui buget.
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a menționat că fermierii au nevoie de finanțare flexibilă, adaptată situațiilor din teren, fără presiuni birocratice inutile. Acesta a subliniat și necesitatea colaborării strânse între fermieri și autorități.
„Fermierii au nevoie de stabilitate și predictabilitate pentru a continua să asigure securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene! Este obligatoriu ca noua PAC să fie capabilă să răspundă nevoilor reale ale fermierilor. Integrarea PAC într-un «fond unic» ar însemna dificultăți suplimentare pentru fermierii din întreaga Europă și mai puține șanse de dezvoltare pentru mediul rural. Am transmis, din nou, oficialilor de la Bruxelles că poziția României este de a susține o Politică Agricolă Comună puternică, distinctă de celelalte fonduri europene, structurată pe doi piloni clari, subvenții și investiții”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨