Propunere de alocare de 60 miliarde de euro pentru România în cadrul Cadrului Financiar Multianual 2028-2035

Data actualizării: 19 iulie 2025

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat că României i se propune o alocare inițială de 60 de miliarde de euro în cadrul noului Cadru Financiar Multianual 2028-2035, propus recent de Comisia Europeană. Totuși, acesta avertizează că suma vine cu condiții stricte.

Condiții stricte pentru alocarea fondurilor

Pîslaru a explicat că fiecare stat membru va avea un plan național unic, similar cu PNRR, cu obiective clare și reforme asumate. În plus, vor exista fonduri suplimentare accesate competitiv la nivel european. Ministrul a adăugat că România trebuie să fie bine pregătită, foarte clară în priorități și capabilă să livreze rezultate pentru a putea accesa această sumă.

Urmează luni importante pentru România

În toamnă, România trebuie să aibă deja poziția sa definită, întrucât încep poziționările oficiale ale Consiliului și Parlamentului European. Pîslaru a menționat că în 2026 este așteptată negocierea regulamentelor, astfel încât din a doua jumătate a anului 2027, statele membre să-și poată trimite planurile spre aprobare. În 2028, România ar putea avea deja prefinanțarea după aprobarea planurilor.


Mai multe instituții-cheie sunt implicate în acest proces: MAE (pentru coordonare europeană), MFP (pentru buget), MIPE (pentru fonduri), plus ministerele Agriculturii și Afacerilor Interne. Ministrul a subliniat că e important să învățăm din greșelile trecutului și să tratăm acest nou exercițiu cu seriozitate și viziune. Dacă tot reparăm PNRR-ul în ceasul al 12-lea, măcar de data asta să pornim cu temele făcute, a avertizat ministrul.

Citește și:

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere a unui buget aferent perioadei 2028-2034 în valoare de 2.000 de miliarde de euro, mai mare decât cel din perioada precedentă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨