Propunerea de buget a UE și impactul asupra României – Siegfried Mureșan oferă detalii

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, negociatorul șef al Parlamentului European pe bugetul UE, a vorbit recent despre efectele pe care propunerea de buget a Comisiei Europene le va avea asupra României.
Politica agricolă comună și politica de coeziune
În ultimii 7 ani, România a avut alocate 46 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene, sumă utilizată în principal în două direcții: politica agricolă comună și politica de coeziune. Aceste fonduri au fost utilizate pentru dezvoltare rurală, construcția de autostrăzi, modernizare a drumurilor, construcția de școli și spitale, și altele. Comisia Europeană a propus recent diluarea acestor două politici într-un singur fond, o propunere pe care Parlamentul European a respins-o vehement, menținând astfel identitatea proprie a acestor politici.
„Am reușit să obținem prezervarea politicii agricole comune și a politicii de coeziune, să aibă un buget minim. Acesta poate crește minimul propus de Comisia Europeană la nivel european. E sub nivelul avut în ultimii 7 ani, dar poate crește.”, a declarat Siegfried Mureșan.
În schimb, un element nou adus de Comisia Europeană este faptul că fiecare stat va putea decide într-o anumită măsură cum alocă fondurile de politica agricolă comună și de coeziune. Acest lucru ar putea fi periculos, deoarece ar putea crea un dezavantaj competitiv fermierilor din România.
Bugetul UE și provocările viitoare
Siegfried Mureșan a explicat faptul că bugetul UE rămâne la același nivel, deși provocările sunt mai multe. Deși bugetul va fi de 2.000 de miliarde de euro, față de 1.200 în perioada anterioară, această creștere vine din cauza creșterii inflației în ultimii 7 ani și a faptului că pentru acest buget total în viitor sunt sume mai mari. În realitate, bugetul nu crește, de fapt.
„Bugetul Uniunii Europene pe ultimii 7 ani a fost 1,13% din produsul intern brut al statelor membre, în următorii 7 ani e prognozat a fi 1,15%, plus rambursare a datoriilor pentru PNRR, dar care nu sunt bani care ne revin nouă. Sunt bani pe care trebuie să-i plătim.”, a explicat europarlamentarul.
Parlamentul European consideră bugetul insuficient, având în vedere noile provocări. Liniile roșii sunt să avem o politică agricolă comună suficientă, o politică de coeziune suficientă cu obiective europene și cu banii alocați între state pe criterii obiective, banii alocați predictibil, să existe predictivitate pentru beneficiari pe 7 ani.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨