Protestatari din toată lumea contestă politicile lui Trump în cadrul manifestării Hands Off

Data actualizării: 6 aprilie 2025

Într-o încercare de a-și exprima nemulțumirea față de politicile președintelui american Donald Trump, mii de protestatari au ieșit pe străzile orașelor din SUA și din întreaga lume. Manifestațiile, intitulate Hands Off (Jos mâinile, n.r.), reprezintă cea mai mare demonstrație de opoziție la politica președintelui de la preluarea mandatului în ianuarie.

Manifestații în toate cele 50 de state americane

Organizatorii protestelor și-au propus să mobilizeze oamenii în aproape 1.200 de locuri, inclusiv în toate cele 50 de state americane. Protestatarii s-au adunat în număr mare în orașe precum Boston, Chicago, Los Angeles, New York și Washington DC. Nemulțumirile lor variază de la probleme sociale la cele economice.

La doar câteva zile după anunțul lui Trump că SUA vor impune tarife de import pentru majoritatea țărilor din întreaga lume, au avut loc adunări și în afara SUA, inclusiv la Londra, Paris și Berlin.


„Poți să te ridici astăzi sau poți fi luat mai târziu”, a declarat Katie Smith, studentă la drept, motivată să iasă la proteste de cazul studentei internaționale turce Rumeysa Ozturk, ale cărei arestare a fost filmată luna trecută.

Proteste și în străinătate

În Boston, unii protestatari au declarat că au fost motivați de raidurile imigrației asupra studenților universitari americani, care au dus la arestări și proceduri de deportare. Protestatarii din Londra au purtat pancarte pe care scria „WTAF America?”, „Nu mai răniți oamenii” și „Este un idiot”.

Citește și:

În capitala americană, Washington DC, mii de protestatari s-au adunat pentru a urmări discursurile deputaților democrați. Multe remarci s-au axat pe rolul jucat în administrația Trump de donatorii bogați – mai ales Elon Musk, care a fost consilier al președintelui și a condus un efort de reducere drastică a cheltuielilor și a forței de muncă federale.

Protestele au loc după o săptămână dureroasă pentru președinte și aliații săi. Republicanii au câștigat marți alegerile speciale pentru Congresul din Florida, care au fost atent monitorizate, dar cu marje mai mici decât sperau.

Unele sondaje arată că rata de aprobare a președintelui Trump scade ușor. Un sondaj Reuters/Ipsos publicat la începutul acestei săptămâni a arătat că rata de aprobare a acestuia a scăzut la 43%, cel mai scăzut nivel de când Trump și-a început al doilea mandat în ianuarie.

Întrebată dacă crede că Trump primește mesajul protestatarilor, o protestatară din Washington, pe nume Theresa, a spus: „Ei bine, să vedem. [Trump] a jucat golf aproape în fiecare zi”.

Trump nu a organizat niciun eveniment public sâmbătă și și-a petrecut ziua jucând golf la un complex pe care îl deține în Florida. El era programat să joace din nou golf duminică.

Unul dintre principalii consilieri ai lui Trump în materie de imigrație, Tom Homan, a declarat sâmbătă pentru Fox News că protestatarii au organizat un miting în fața casei sale din New York, dar că el se afla la Washington în acel moment. „Ei pot protesta față de o casă goală cât vor”, a spus Homan.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨