Scorţişoara în medicina tradiţională
Scorţişoara, cunoscută și dincolo de graniţele noastre sub denumirea de cinnamon, este mai mult decât un simplu condiment.
În medicina tradiţională, scorţişoara are o importanţă vitală pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, având proprietăţi extraordinare în reglarea digestiei, ajutând la slăbire, combaterea anorexiei nervoase și infecţiilor cu Helicobacter Pylori, dar și în prevenirea diabetului sau a maladiei Alzheimer.
Reclamă
Eliberează sistemul digestiv de probleme
În principiu, scorţişoara este un tonic pentru digestie, care are efecte reglatoare în cazul gastritei sau anorexiei nervoase. Aceasta poate fi consumată înainte de masă sub formă de pulbere în doză de un vârf de linguriţă.
Spre surprinderea multora, scorţişoara accelerează digestia grăsimilor, prevedind formarea ţesutului adipos în exces. De asemenea, provoacă o stare de saţietate îndelungată în urma consumării mesei, dacă este administrată în cantitate de 1 gram după masă.
Scorţişoara în lupta cu diabetul și Alzheimer
În lupta cu diabetul, scorţişoara a demonstrat că poate regla nivelul de zahăr din sânge și secreţia de insulină a pancreasului și creste receptivitatea organismului la insulină. Conform mai multor studii clinice, pulberea de scorţişoară, administrată în doze de 3-6 grame pe zi, poate scădea glicemia cu 18-29%. E
fectele antidiabetice se menţin şi la 2-3 săptămâni după ce tratamentul a fost încheiat.
În ce priveşte maladia Alzheimer, se pare că doi compuși din scorţişoară, aldehida cinamică şi epicatechin, pot opri procesul care declanșează această maladie neurodegenerativă.
Studiile realizate în Israel, în anul 2011, arată că administrarea zilnică de scorţişoară poate combate procesele degenerative la nivelul creierului, ajutând la păstrarea funcţiilor cognitive intacte, până la vârste înaintate.
Practică esențială: Cura cu pulbere de scorţişoară
Pudra de scorţişoară se poate obţine prin măcinarea batoanelor de scorţişoară cu râşniţa de cafea. Aceasta se păstrează într-un borcan de sticlă, închis ermetic, pentru a preveni evaporarea uleiurilor volatile. Pulberea are un termen de valabilitate de 6 luni de la data preparării.
Cura se face cu un vârf de linguriţă cu pulbere de scorţişoară, de 3-6 ori pe zi, timp de 30 de zile. După aceastea, se recomandă o pauză de o lună. Este important de menţionat că consumul de scorţişoară nu este recomandat în timpul sarcinii şi alăptării.