Câinii au un nas cu abilități speciale. Este cunoscut faptul că aceste animale sunt folosite de polițiști pentru depistarea bombelor, drogurilor, însă pot adulmeca și cancerul sau alte boli grave. Totodată, cățeii sunt folosiți în diverse terapii medicale. Mai noi, câinii pot fi folosiți și pentru depistarea și combaterea pandemiei de coronavirus.

Conform unui studiu publicat în Journal American Osteopathic Association, câinii pot fi mai buni la depistarea coronavirusului decât testele PCR folosite în prezent.

Câinii „de mirosuri” ne pot scăpa de coronavirus

Cățeii antrenați pentru diverse misiuni de detectare, sunt numiți câini „de mirosuri” și ar putea fi folosiți în unități sanitare pentru a ajuta la o testare rapidă, cu un efort minim, accelerând rata de urmărire a coronavirusului la nivel global, spune profesorul Tommy Dickey, autor al lucrării respective.

Putem scăpa de pandemia de coronavirus cu ajutorul câinilor! Cum pot depista virusul cei mai buni prieteni ai omului

„Câinii ‘văd’ lumea într-o mare măsură cu nasul, mai degrabă decât cu ochii. Câinii sunt capabili să simtă o gamă largă de molecule în concentrații extrem de mici, o parte dintr-un cvadrilion comparativ cu o parte dintr-un miliard pentru oameni, parțial din cauza formei capului (de exemplu, câinii, cu câteva excepții de rasă, au nasuri mai proeminente )”, a afirmat Tommy Dickey, citat de IFL Science.

Actualele teste pentru depistarea coronavirusului sunt concepute din tampoane nazale invazive, care sunt trimise apoi pentru testarea PCR, lucru care necesită mai mult timp. Avem nevoie de soluții noi și rapide pentru a scăpa de Covid-19, iar aici intervin cățeii.

Câinii pot detecta cancerul și alte boli grave

Câinii au un simț al mirosului incredibil de ager, atât de perfecționat încât poate detecta compuși organici volatili (COV) la o fracțiune din concentrația pe care o pot simți oamenii. Deși nu se cunoaște exact ceea ce miros câinii, nasul lor este capabil să detecteze cancerul și alte boli cu o acuratețe ridicată, probabil datorită compușilor eliberați în fluidele corporale sau în sângele pacienților.