Putin marginalizat și pierderea Caucazului. Eșecul Kremlinului în a bloca ajutorul Turciei pentru reconcilierea azero-armeană

Data actualizării: 22 iulie 2025

Pe data de 10 iulie, liderii Azerbaidjanului și Armeniei au purtat negocieri de pace la Abu Dhabi. În contextul în care relațiile dintre Moscova și Baku se deteriorează și recentele arestări ale unor figuri ale opoziției pro-ruse din Armenia reprezintă un potențial impuls pentru negocieri, influența Rusiei în Caucazul de Sud continuă să scadă, în avantajul Statelor Unite.

„În timpul unei operațiuni a forțelor de ordine ruse la Ekaterinburg, pe 27 iunie, doi cetățeni azeri au fost uciși, alți trei au fost spitalizați în stare gravă și peste 50 de persoane au fost arestate. Incidentul a provocat o reacție dură, deși non-letală, din partea Azerbaidjanului – arestarea demonstrativă a unor cetățeni ruși la Baku.”

Pace fără Rusia

La 13 martie 2025, Armenia și Azerbaidjanul au anunțat că au finalizat negocierile și au convenit asupra unui tratat de pace și relații interguvernamentale. Azerbaidjanul era conștient de dezaprobarea Rusiei față de acord. Tratatul nu numai că ar fi pus capăt unui conflict de aproape 40 de ani, dar ar fi deschis și calea către normalizarea relațiilor dintre Armenia și Turcia, o mișcare care ar fi subminat inevitabil influența Rusiei în Caucazul de Sud.

Influența Rusiei în Caucaz slăbește

Kremlinul era perfect conștient de aceste evoluții și le urmărea cu îngrijorare crescândă. După căderea lui Bashar al-Assad în Siria, Rusia a fost practic scoasă din Orientul Mijlociu, iar Caucazul de Sud părea să fie următorea regiune unde influența sa va scădea considerabil. Nu este de mirare că Moscova a depus eforturi pentru gestionarea crizei.


„La 30 aprilie, Serghei Kirijenko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Vladimir Putin, a fost numit omul de încredere al Kremlinului pentru Armenia. Presa rusă a fost informată că această măsură a fost luată din cauza faptului că conducerea armeană „se îndreaptă tot mai mult spre Occident, ceea ce este inacceptabil din perspectiva politicii de stat ruse”.”

Momentul cel mai revelator a fost pe 10 iulie, când au avut loc discuții directe între Aliev și Pașinian la Abu Dhabi, fără participarea Rusiei. Potrivit ambelor părți, întâlnirea de cinci ore a fost extrem de productivă și a inclus discuții detaliate despre tratatul de pace și viitorul relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan. O altă întâlnire este așteptată în curând, posibil în SUA și, eventual, cu participarea președintelui Trump. Semnarea oficială a unui acord de pace este preconizată pentru toamnă.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨