Putin semneaza legea care ofera FSB-ului propriile inchisori – Un pas spre repunerea in functiune a Gulagului

Data actualizării: 25 iulie 2025

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege controversata ce permite Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) sa opereze propriile centre de detentie. Acest gest pune capat controlului exclusiv al Ministerului Justitiei asupra gestionarii detinutilor, sistem care a fost instituit in anii 2000 pentru a se alinia la normele juridice europene.

FSB primeste controlul asupra detentiilor

Legea, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2026, permite FSB sa creeze si sa opereze propriile facilitati, in care poate stabili propriile standarde privind conditiile in care vor fi detinuti, transportati si anchetati detinutii in arest preventiv. Aceasta masura va afecta centrele de detentie in care sunt retinuti indivizi suspectati de tradare, spionaj, terorism sau ‘extremism’.

Conform cercetatorilor Andrey Soldatov si Irina Borogan, experti in serviciile de securitate ale Rusiei, legea reprezinta ‘baza pentru un nou Gulag’ si ar putea duce la o represiune crescuta in tara.


Controlul legal al FSB asupra detentiilor

Legea readuce sub controlul legal al FSB cel putin sapte centre de detentie preventiva gestionate anterior de Ministerul Justitiei, potrivit Meduza, un canal de stiri independent. Aceste centre au fost transferate initial sub controlul Serviciului Penitenciar Federal al Ministerului Justitiei in 2006, pentru a respecta standardele legale ale Consiliului Europei, al carui membru a fost Rusia din 1996 pana in 2022.

Citește și:

Deputatul Dumei de Stat Vasili Piskariov, unul dintre autorii proiectului de lege, a criticat decizia din 2006, afirmând ca aceasta a fost ‘luata la instigarea partenerilor occidentali’ pentru a semnala conformitatea Rusiei cu valorile europene si ca nu a contribuit niciodata la cresterea nivelului de securitate al Rusiei.

Avocatul Yevgeny Smirnov a declarat pentru Novaya Gazeta Europe ca cele sapte facilitati se aflau de mult timp sub controlul de facto al FSB, astfel incat, desi confera agentiei puteri suplimentare, noua lege este partial o formalizare a acestui aranjament.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨