Radioterapia si rolul sau crucial in tratamentul cancerului

Data actualizării: 13 mai 2025

Radioterapia a devenit unul dintre elementele centrale ale tratamentului multimodal al cancerului, alături de chirurgia oncologică și chimioterapie. În cadrul acestui articol vom explora ce presupune o ședință de radioterapie și care sunt așteptările unui pacient.

Tratamentul multimodal

Tratamentul cu radiații poate fi recomandat atât ca modalitate unică, cât și ca parte a tratamentului multimodal. În acest din urmă scenariu, pacientului i se pot recomanda chirurgie, radioterapie și tratament medicamentos, într-o ordine stabilită de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), pentru obținerea celor mai bune rezultate pentru pacient.

Radioterapia convențională și metode noi

Pe lângă radioterapia convențională, în care iradierea se face pe zone mai largi ale corpului, există și metode mai noi, care acționează localizat, cu foarte mare precizie.


Radioterapia stereotactică, numită și stereotaxie, este o metodă de radioterapie externă în care tratamentul este administrat în doze mari, în doar câteva ședințe, cu maximă precizie, direct asupra țesutului tumoral.

Brahiterapia este o metodă de radioterapie internă, în care țesutul tumoral este iradiat cu ajutorul unor implanturi introduse la nivelul tumorii sau în imediata apropiere a acestuia.

Citește și:

În concluzie, radioterapia reprezintă o opțiune esențială în lupta împotriva cancerului, având diverse metode de aplicare în funcție de specificul fiecărui caz. Este important ca pacienții să fie informați în legătură cu toate opțiunile disponibile pentru a putea lua decizia cea mai potrivită împreună cu echipa medicală.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨