De mai multe luni specialiștii din domeniul Sănătății fac apel la autoritățile centrale să facă mult mai multe teste decât se fac în prezent, însă numărul a rămas aproximativ la fel cu cel de la debutul pandemiei. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce nu se fac mai multe teste la noi în țară.

Raed Arafat: De testare se ocupă Ministerul Sănătății

În primul rând, Raed Arafat a ținut să precizeze că de testare se ocupă cei de la Ministerul Sănătății, nu cei de la Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, oficialul din Guvernul Cîțu a menționat că în ședințe s-a discutat despre nevoia de testare mai mare. Arafat susține că în țară s-au adus trei milioane de teste rapide, pe antigen, iar 800.000 deja s-au folosit.

Totodată, șeful DSU spune că faptul că în acest moment se fac 40.000 de teste pe zi situează România la nivelul celorlalte țări din lume, care fac același număr de teste pe zi. Mai mult, oficialul spune că sunt mulți români care se testează singuri, acasă, sau neoficial, lucru care reprezintă o problemă uriașă.

Raed Arafat a spus adevărul! De ce nu se fac mai multe teste în România. Marea GREȘEALĂ a românilor
INQUAM_Photos_Bogdan-Ioan_Buda

De ce nu se testează mai mult în România

Cu cât se testează mai mult, cu atât se descoperă mai multe cazuri de infectare, spune Arafat. Ulterior, cei depistați pozitiv vor fi plasați în carantină și nu vor mai infecta pe alții. Însă acesta este motivul pentru care oamenii nu vor să anunțe rezultatul testelor, mai ales atunci când este pozitiv, fiindcă mulți dintre ei nu cred în virus și nu vor să stea în carantină.

Raed Arafat a mai spus că au existat țări care deși au testat în masă, tot au ajuns într-o situație gravă. De aceea, șeful DSU face apel la români ca atunci când se testează singuri acasă sau se testează neoficial, dacă rezultatul este pozitiv să stea acasă.

” Fără discuție cu cât facem mai multe teste, descoperim mai mulți, atunci stau acasă și nu mai răspândesc. Sunt țări care au făcut testări în masă și au ajuns foarte rău chiar și cu testarea în masă”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, la Punctul de întâlnire.