Raed Arafat, despre noile restricții care ar putea fi impuse în valul patru al pandemiei.

Arafat vine cu noi detalii în ceea ce privește restricțiile care pot apărea în urma creșterii numărului de infectări cu COVID-19.

Șeful DSU a vorbit, în cadrul unei emisiuni, despre planul de carantinare a zonelor în care rata de infectare a crescut semnificativ, dar și masurile luate în vedere pentru limitarea focarelor COVID-19. 

“Noi avem în Hotărârea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, și asta că să ușureze luarea deciziilor de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență.

De exemplu, la Satu Mare a fost un număr de localități în care a crescut incidența semnificativ. Dar nu este suficient numai creșterea incidenței. Există un mecanism de calcul stabilit de INSP.  

DSP face acest calcul, dacă trece de 60 de puncte, înseamnă că este propunere de carantinare.

Se face propunere de carantinare către INSP care o avizează. Ulterior se discuta în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și dacă se menține în comitet carantinarea localităților, atunci se emite ordinul pentru carantinare. 

La acest moment avem șase localități în județul Satu Mare și o localitate în județul Sibiu care au fost carantinate prin această modalitate.

Până la carantinare, există alte măsuri.

Există măsurile care se iau pe limitarea numărului persoanelor care participa la unele activități. Începe numărul să scadă, cu cât crește incidența. Poate interzicerea unor activități. Sau se permite participarea la ele cu condiția să prezinți certificatul verde”, a declarat Raed Arafat.