În ultimele luni, mai exact de la apariția vaccinului dezvoltat împotriva Covid-19, cazurile de infectare au scăzut foarte mult. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (Raed Arafat), trage însă un semnal de alarmă și spune că pandemia nu s-a terminat, încă. Oficialul din MAI explică faptul că în situația în care vor apărea focare de infecții, se vor lua măsuri de carantină zonală, specificând că un lockdown total este exclus.

Raed Arafat atrage atenția: Pandemia nu s-a încheiat

Din nefericire, șeful DSU a mai spus că autoritățile române se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei pentru a încerca, în primul rând, să îl evite. El le recomandă românilor să respecte măsurile de protecție până când vom ajunge în situația în care este Israelul, care a vaccinat foarte mult din populație.

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

În acest context, oficialul spune că situația nu s-a terminat și atrage atenția că se poate înrăutăți din nou, motiv pentru care regulile trebuie respectate.

Secțiile ATI vor continua să existe

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a mai precizat că secțiile de Terapie Intensivă vor continua să existe pentru a prelua pacienții infectați cu coronavirus aflați în stare gravă.

Raed Arafat avertizează: Pandemia nu s-a încheiat! Ce spune șeful DSU despre un lockdown total

Țara noastră se află în prezent cu mult sub vârful din luna noiembrie unde aveam peste 1.300 de pacienți internați la ATI. Totuși, oficialul din MAI a spus că sunt situația poate fi ținută sub control la acest moment.

O nouă carantină în România?

„Există unele cifre care sugerează creșteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase care să alerteze și există alte cifre care arată o staționare, un platou, așa că urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități mici, în Maramureș, în Timiș, am avut mai multe localități care au fost carantinate, pentru a opri creșterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a declarat șeful DSU.

Întrebat dacă este posibilă o nouă carantină totală, în situația în care vor apărea tulpini noi de coronavirus care vor înrăutăți din nou situația, Raed Arafat a exclus această posibilitate, însă a precizat că măsuri locale, zonale vor exista.