Rafael din Israel câștigă licitația pentru baterii de rachete defensive SHORAD-VSHORAD în România

Data actualizării: 10 iulie 2025

România se pregătește să elimine o vulnerabilitate majoră în sistemul său de securitate, printr-o serie de programe de înzestrare în valoare de peste 2,6 miliarde de euro. Printre aceste programe se numără și cel mai avansat, dar și cel mai costisitor, SHORAD-VSHORAD, un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă.

Contractul cu Rafael este aproape de finalizare

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat recent că procedura competitivă s-a încheiat și că România este pe cale să semneze un contract cu Rafael, compania israeliană de apărare și securitate. Aceasta va furniza României sistemele de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă SHORAD/VSHORAD.

„Sunt rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. A fost derulată procedura de licitație restrânsă și există un câștigător al procedurii, urmează să fie semnat contractul. În toamnă. Mai e un schimb de corespondență. Rafael e, din ce știu eu, este câștigătorul procedurii. Sper să nu ne încurcăm pe drum. Sunt aceste baterii de rachete defensive pe care noi nu le avem și avem nevoie de ele.”, a declarat Moșteanu.

Protejarea infrastructurii critice

Bateriile de rachete defensive SHORAD-VSHORAD vor proteja infrastructura critică a României, de la aeroporturi și baze militare, la orașe. Ele vor funcționa similar cu sistemul Iron Dome, care protejează orașul Tel Aviv din Israel împotriva atacurilor cu rachete.


În plus, ministrul a precizat că va încerca să mărească procentul alocat achizițiilor din armată, care reprezintă acum aproape 30% din bugetul Apărării. Printre priorități se numără achiziționarea de rachete cu rază scurtă și de corvete.

Citește și:

Procesul de achiziție SHORAD-VSHORAD a fost aprobat în 2020, iar valoarea estimată a achiziției care a început în 2023 este de aproximativ 1,9 miliarde de euro fără TVA, potrivit MApN.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨