Suspendare de ordin pentru Raiffeisen Bank România în privința calculului ratelor de credit
Citeste toata stirea
Raiffeisen Bank România a obținut în instanță suspendarea ordinului emis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu privire la modul de calcul al ratelor de credit, potrivit unui anunț făcut de bancă în data de luni. Decizia a fost luată în urma hotărârii Curții de Apel București din 30 iunie 2023 și are ca efect suspendarea măsurilor dispuse de ANPC împotriva băncii în luna mai a acestui an.
Raiffeisen Bank a inițiat și demersurile legale prin care solicită instanței anularea ordinului ANPC, iar decizia de suspendare pronunțată vineri de Curtea de Apel rămâne valabilă până la soluționarea definitivă a acțiunii de anulare a ordinului.
Aceasta este a treia bancă din România care obține în instanță suspendarea ordinului ANPC privind recalcularea dobânzilor, după Banca Transilvania și BRD Groupe Societe Generale. Aceste măsuri luate de bănci vin ca urmare a constatărilor ANPC referitoare la practici comerciale înșelătoare legate de calculul ratelor de credit.
Raiffeisen Bank România reamintește clienților săi că au posibilitatea de a alege modalitatea de rambursare a creditului care li se potrivește cel mai bine, fie în rate egale, fie în rate descrescătoare. Această opțiune este valabilă pe toată durata de derulare a creditului și respectă prevederile legale și normele interne referitoare la gradul maxim de îndatorare.
ANPC a amendat 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat în luna mai că a identificat practici comerciale înșelătoare în privința calculului ratelor la 11 bănci de pe piața locală. Acestea au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 550.000 de lei, iar ANPC a propus emiterea unor noi grafice de rambursare pentru a restabili echilibrul contractual.
Practicile comerciale înșelătoare constau în faptul că pe graficul de rambursare al creditelor, în primii ani, rata era compusă în proporție de 25% din principal și 75% din dobândă. Astfel, consumatorii plăteau în principal dobândă în primele etape ale creditului. ANPC consideră că acest mod de calcul a dus la crearea unui dezechilibru în raportul contractual dintre bănci și clienți.
Pe lângă sancțiunile contravenționale, ANPC a propus emiterea unor noi grafice de rambursare pentru creditele în curs și cele viitoare. Aceste grafice prevăd ca principalul creditului să fie achitat de către consumatori în rate egale pe toată perioada de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.
Printre cele 11 bănci sancționate se numără ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, UniCredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.
ANPC a continuat și verificările la alte opt bănci și a aplicat amenzi în valoare totală de 400.000 de lei. Printre acestea se numără Exim Bank, ProCredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fostă Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank și Vista Bank.
În concluzie, Raiffeisen Bank România a obținut suspendarea ordinului ANPC în privința calculului ratelor de credit, alăturându-se altor două bănci importante din țară. Această decizie vine ca urmare a identificării de către ANPC a unor practici comerciale înșelătoare la 11 bănci și a propunerii de emitere a unor noi grafice de rambursare pentru a restabili echilibrul contractual. ANPC a continuat verificările și la alte bănci, aplicând amenzi în valoare totală de 400.000 de lei. În acest context, clienții Raiffeisen Bank sunt reamintiți că au posibilitatea de a alege modalitatea de rambursare a creditului care li se potrivește cel mai bine.