Reacția Kievului la propunerea de tratat de pace a lui Putin: Cereri și propuneri absurde

Data actualizării: 28 martie 2025

Oficialii ucraineni au răspuns la propunerea președintelui rus, Vladimir Putin, care sugerează ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administrație temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri și semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înțelegere în cadrul conflictului în curs.

Putin a declarat că o „administrație temporară” ar putea fi instituită pentru a organiza alegeri democratice, care să aducă la putere un guvern ce se bucură de încrederea poporului și care ar putea apoi negocia un tratat de pace. Propunerea a fost făcută în timpul unei vizite în portul Murmansk și a fost raportată de agenția rusă de stat TASS.

Critici la adresa planului lui Putin

Andri Kovalenko, șeful Centrului de Contrainformații al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, a criticat planul, considerând că acesta este parte a eforturilor Moscovei de a „tergiversa negocierile de pace”, fără o intenție reală de a pune capăt invaziei.


„Putin face tot ce poate pentru a întârzia și bloca orice progres spre pace, pentru că nu are niciun interes să încheie războiul. De aceea continuă să vină cu aceste cereri și propuneri absurde”, a scris Kovalenko pe Telegram.

Dmitro Litvin, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, i-a recomandat liderului rus să revină la realitate.

Citește și:

„Dacă Putin încă mai are dificultăți în a înțelege cu cine trebuie să discute serios pentru a pune capăt acestui război, poate ar trebui să ia niște pastile care să-i stimuleze activitatea cerebrală – presupunând că mai au vreun efect asupra lui”, a scris Litvin într-o postare pe X.

Legea ucraineană și alegerile în timpul legii marțiale

Legea ucraineană nu permite organizarea de alegeri în timpul legii marțiale, care a fost declarată pe 24 februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă. Aceste declarații ale lui Putin vin la scurt timp după ce președintele SUA, Donald Trump, a recunoscut că Rusia „ar putea tergiversa” un acord de încetare a focului cu Ucraina. Echipa lui Trump încearcă de câteva săptămâni să stabilească termenii unui armistițiu, însă Putin refuză să renunțe la ambițiile sale maximaliste în privința Ucrainei.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨