Vaccinul de la Johnson & Johnson provoacă la rândul său reacții adverse. Au existat pacienți care ar fi dezvoltat cheaguri de sânge în urma vaccinării. Oamenii de știință din America spun că încă nu se poate dovedi dacă formarea de cheaguri de sânge are directă legătură cu vaccinarea cu Johnson & Johnson.

Agenția pentru medicamente din Statele Unite ale Americii (SUA) precizează că acele cazuri de pacienți care au făcut cheaguri de sânge după ce s-au vaccinat sunt investigate de medici.

Reacții adverse în urma vaccinării cu Johnson & Johnson. Serul va fi folosit și în România

Conform AFP și Agerpres, care citează FDA, și Agenția Europeană a Medicamentului ține sub supraveghere acele cazuri de persoane care au avut reacții adverse severe în urma vaccinării cu Johnson & Johnson.

Se pare că astfel de cazuri de reacții adverse au fost depistate atât în cadrul studiilor clinice cât și în timpul campaniei de vaccinare. În Statele Unite ale Americii (SUA) au fost raportate trei persoane care au dezvoltat cheaguri de sânge după ce s-au vaccinat.

„FDA este la curent cu informaţiile din Statele Unite despre evenimente tromboembolice grave, uneori asociate cu trombocitopenie (niveluri scăzute de trombocite în sânge), care au apărut la câteva persoane care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu Janssen – numele filialei europene a Johnson & Johnson”, a declarat FDA pentru AFP.

Date utile despre vaccinul Johnson & Johnson

Vaccinul de la Johnson & Johnson se numește „Janssen” și a fost autorizat în procedură de urgență pentru a fi folosit în campania de vaccinare din Statele Unite ale Americii (SUA). Vaccinarea cu Johnson & Johnson a început în SUA în luna februarie.

Avantajul acestui vaccin este că se administrează în doză unică și că nu necesită condiții speciale de depozitare.

De asemenea, vaccinul Johnson & Johnson a primit avizul pozitiv și al Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Acest vaccin ar urma să fie utilizat în statele membre ale Uniunii Europene (UE) în cursul lunii aprilie.

În România, prima tranșă de vaccinuri Johnson & Johnson ar urma să ajungă în cursul acestei săptămâni. Este vorba despre o cantitate de 60 000 de doze de vaccin. Acest ser va fi utilizat în mod special în cabinetele medicilor de familie și în centrele mobile de vaccinare.

Vaccinul Johnson & Johnson este al patrulea ser anti-coronavirus utilizat în campania de vaccinare din România. În cadrul procesului de imunizare în masă a populației mai sunt utilizate serurile Pfizer / BioNTech, Moderna și AstraZeneca / Oxford.