Cercetătorii studiază intens cazurile de pacienți care au prezentat reacţii adverse în urma vaccinării cu AstraZeneca / Oxford.

Vaccinarea cu AstraZeneca / Oxford a devenit o reală problemă pentru campaniile de vaccinare din toată lumea pentru că oamenii refuză să se imunizeze cu acest ser de teama reacțiilor adverse care ar putea apărea.

Cauzele reacțiilor adverse dezvoltate de mai mulți pacienți în urma vaccinării cu AstraZeneca / Oxford ar putea fi în curând deslușite. Se pare că acești pacienți au dezvoltat reacții adverse similare cu reacțiile adverse care apar la heparină.

Heparina este anticoagulant care se injectează pentru tratarea trombozei. Cazurile de reacții adverse în urma vaccinării cu AstraZeneca / Oxford sunt foarte rare, susțin specialiștii, motiv pentru care nu ar trebui să ridice îngrijorări.

Două studii citate de British Medical Journal (BMJ) arată că în cazul acelor persoane care au avut reacții adverse la vaccinul AstraZeneca / Oxford au apărut de cele mai multe ori cheaguri de sânge. Pacienții cu pricina aveau în organism și un nivel neobişnuit de scăzut de trombocite.

Specialiștii susțin că persoanele care reacționează advers la vaccinul AstraZeneca / Oxford au „trombocitopenie imunitară trombotică indusă de vaccin”.

La cele două studii publicate recent au contribuit atât oameni de știință britanici cât și cercetători norvegieni.

Reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca. Cum apar simptomele

Date utile despre vaccinul AstraZeneca / Oxford

Serul de la AstraZeneca / Oxford a fost utilizat în special în cadrul campaniei de imunizare în masă a populației din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Vaccinul oprodus de AstraZeneca se administrează în două doze.

Sunt mai mult de 20 de milioane de persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca / Oxford în Regatul Unit al Marii Britanii și doar 79 au prezentat reacții adverse severe în urma imunizării, precum cheaguri de sânge şi un nivel scăzut de trombocite. Din acest total, în cazul a 19 persoane a fost declarat decesul din cauza complicațiilor apărute.