Recent, pe internet au început să circule fotografii de pe litoralul românesc din perioada comunistă, atrăgând atenția asupra unui detaliu curios

Data actualizării: 7 iulie 2025

Românii din vremea lui Ceaușescu erau mai slabi, iar medicul specialist diabetolog și nutriționist Adrian Copcea a analizat motivele din spatele acestei realități.

În anii regimului comunist, obezitatea era rară, iar majoritatea oamenilor erau normoponderali. Doctorul Copcea a explicat că excesele alimentare de astăzi contribuie la creșterea numărului de cazuri de obezitate.

Alimentele erau atunci mai puțin procesate și majoritatea oamenilor preferau mâncarea gătită în casă, iar activitatea fizică era mai frecventă.


De ce erau românii mai slabi

Adrian Copcea și-a amintit de perioada respectivă, subliniind câteva aspecte esențiale:

Citește și:
  • Cozile la lapte și rațiile limitate făceau parte din viața cotidiană.
  • Alimentele procesate erau mai puține, iar mesele gătite și economice erau frecvente.
  • Fructele și legumele aveau un gust mai intens, semn al unei calități mai bune.
  • Se mânca mai puțin pe stradă și mai mult în familie.

„Personal se întâmplă să îmi amintesc bine acea perioadă, inclusiv cozile la lapte, raţiile, pâinea împletită, dulciurile noastre din copilărie (inclusiv pufuleţii, pufarinele, bomboanele şi chiar glucoza, care se găsea sub forma unor tablete albe).

Ce putem spune, comparativ, este că impresia noastră de acum, şi nu cred că ne înşelăm, este că per total mâncam mai sănătos. În ce sens.

Mâncam mult mai mult în familie, mâncam mult mai puţin pe stradă, fructele şi legumele ni le amintim cu alte gusturi, mai puternice, şi asta, am spus-o mai devreme, denotă o mai bună calitate.

Cu siguranţă, «E-urile» erau mai puţine, consumam mai multe alimente proaspete decât congelate (sau cele congelate le cunoşteam bine, pentru că erau cele puse pe iarnă în casele noastre)”.

El a adăugat că, deși nu există o analiză științifică a calității alimentelor de atunci, amintirile sugerează că oamenii consumau mai puțin, erau mai puțin stresați și socializau mai mult, ceea ce este asociat cu o viață mai lungă.

„Per total mulţi avem o amintire romantică legată de calitatea alimentelor dar nu s-a făcut niciodată o analiză ştiinţifică. Tot intuitiv şi fără a avea date pot spune că mâncam mai puţin, eram mai puţin stresaţi, făceam mai multă mişcare, socializam mai mult (iar socializarea este asociată cu longevitatea în foarte multe cercetări).

Eu am fost copil pe vremea lui Ceauşescu şi eram mai mereu afară, în aer liber, împreună cu toţi copiii de la blocurile din jur. Şi, o mărturisesc, nici nu îmi mai amintesc prea bine ce mâncam, mâncarea nu era atunci o preocupare şi în niciun caz o problemă pentru majoritatea covârşitoare a copiilor.

Era în schimb o preocupare pentru părinţi care se confruntau cu un acces dificil, ceea ce, pe de altă parte, conducea la existenţa multor mese gătite, «economice».

Eram cu toţii mai slabi, acesta este adevărul, ceea ce, indirect, ne spune că mâncam mai sănătos. Mai mult din constrângeri, e adevărat, dar se întâmpla asta”, a spus specialistul.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨