Recomandările ECOFIN pentru redresarea deficitului economic al României și termenul limită de raportare

Consiliul ECOFIN a făcut publice recomandările pentru România, în contextul situației de deficit excesiv cu care se confruntă țara noastră. Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a participat la reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN).
Impactul noilor măsuri adoptate de Guvern
Ministrul a prezentat impactul noilor măsuri adoptate de Guvern. În perioada următoare, atât agențiile de rating, cât și Comisia Europeană vor analiza dacă aceste măsuri sunt suficiente pentru a corecta deficitul bugetar.
Recomandările ECOFIN au scopul de a pune capăt situației de deficit excesiv din România. România ar trebui să se asigure că rata de creștere nominală a cheltuielilor nete nu depășește valorile maxime stabilite. Consiliul stabilește data de 15 octombrie 2025 ca termen-limită până la care România să întreprindă acțiuni eficace și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea deficitului excesiv.
Progresele înregistrate în aplicarea recomandărilor
România ar trebui să raporteze cu privire la progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandării cel puțin o dată la șase luni. Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Economie, a declarat că este nevoie ca toate măsurile să fie adoptate și implementate rapid și în întregime.
„În ceea ce privește România, domnul ministru Nazare ne-a prezentat măsurile fiscale adoptate recent de Guvernul României. Este un pas important și pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv. Vom monitoriza progresele îndeaproape și vom veni cu o evaluare în toamnă”.
România se află în atenția agențiilor de rating. Săptămâna viitoare sunt așteptați reprezentanții agenției de rating Standard And Poors. Primele concluzii legate de ratingul de țară din partea agențiilor sunt așteptate în august și septembrie.
Impactul noilor taxe va fi resimțit cel mai mult la bugetul de stat, în urma modificărilor de TVA. Executivul urmărește să adune peste 6 miliarde de lei în anul 2025 și 20 de miliarde de lei anul viitor. În urma amânării majorărilor salariale la stat și a majorării pensiilor, guvernanții și-au făcut calculele că vor economisi aproape 18 miliarde de lei.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨