Reforma pensiilor speciale presupune creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani

Data actualizării: 11 iulie 2025

Ministrul Muncii, Petre-Florin Manole, a anunțat că reforma pensiilor speciale va presupune mai multe schimbări importante, între care și creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani. Aceasta este o măsură ce se impune în contextul reluării discuțiilor pe această temă, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Detalii despre reforma pensiilor speciale

Ministrul a menționat că unele dintre detaliile reformei sunt deja stabilite, în timp ce altele se vor decide în cadrul unui grup de lucru între Ministerul Muncii și Ministerul Justiției. Va exista, de exemplu, o creștere a vârstei de pensionare, care va deveni o certitudine. Un proiect de lege în acest sens va fi prezentat în Parlament, cu propunerea de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani.

„Vrem să ducem vârsta până la 65 de ani. Este, o dată, o egalizare și, pe de altă parte, ceea ce în trecut a reprezentat o țintă graduală, adică vârsta de pensionare creștea treptat”, a declarat ministrul Muncii.

Pensiile anticipate, posibile cu penalizări

Ministrul a mai adăugat că, în conformitate cu draftul actual al legii, magistrații vor putea opta pentru pensie anticipată înainte de a atinge vârsta de pensionare, cu condiția acceptării unei penalizări. Astfel, vor primi o pensie mai mică, cu un indice de corecție care dispare anual, pe măsură ce se apropie de pragul stabilit de lege.


În contextul măririi vârstei de pensionare la 65 de ani pentru magistrați și a reducerii calculului pensiilor, întrebat dacă există riscul unui exod din magistratură, Manole a transmis că ar trebui să se aibă în vedere mai multe intrări în sistem.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨