”Relaxaţi-vă, încasaţi lovitura şi aşteptaţi”. SUA le recomandă „tuturor ţărilor să nu riposteze” la taxele vamale

Statele Unite au anunțat impunerea unui tarif de 10% pentru toate importurile care intră pe teritoriul american, o decizie luată de președintele Donald Trump și făcută publică miercuri, în cadrul unei declarații susținute în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă.
Tarife suplimentare pentru UE, China, Elveția și alte state
Potrivit liderului de la Washington, tarifele vor varia în funcție de țară: 20% pentru Uniunea Europeană, 34% pentru China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie și Brazilia.
În plus, președintele american a confirmat deja o taxă de 25% pentru automobilele și piesele auto fabricate în străinătate. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare începând cu 2 aprilie.
Trump a justificat decizia prin dorința de a aduce înapoi în SUA capacitățile de producție considerate strategice.
„Aceste tarife oferă țării noastre protecție împotriva celor care ne-ar face rău din punct de vedere economic. Și sunt mulți cei care vor să ne facă un rău economic. Poate că nu a fost evident, dar ni s-a făcut un rău economic enorm. Dar și mai important, de acum ne vor ajuta să creștem. Aceste taxe ne vor oferi o creștere așa cum nu ați văzut până acum și va fi ceva special.”– Donald Trump
Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a transmis celorlalte state să nu reacționeze la măsurile SUA:
„Relaxaţi-vă, încasaţi lovitura şi aşteptaţi să vedeţi cum evoluează situaţia. Pentru că dacă ripostaţi, va avea loc o escaladare.”– Scott Bessent, ministrul finanțelor al SUA
În paralel, președintele a prezentat o listă a tarifelor impuse pentru mai multe state, de la 10% până la 49%. Țările cele mai afectate sunt Cambodgia, Vietnam și Sri Lanka.
Un ordin executiv privind „tarifele reciproce” va fi semnat în perioada următoare, conform lui Trump:
„Voi semna un ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru țări din întreaga lume. Reciproce! Asta înseamnă că celor care ne fac asta le vom face-o și noi. Este foarte simplu. Nu se poate mai simplu de atât.”
Pe fondul anunțului, mai mulți oficiali și economiști au atras atenția asupra posibilelor consecințe globale. Potrivit lui Antonio Fatas, macroeconomist la INSEAD și fost consultant al FMI și al Băncii Mondiale:
„O văd ca pe o derivă a economiei americane şi globale către performanţe mai slabe, mai multă incertitudine şi, posibil, îndreptându-ne către ceea ce am putea numi o recesiune globală.”
„Ne îndreptăm către o lume care este mai rea pentru toţi, deoarece este mai ineficientă.”
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat la un eveniment Reuters că nu vede, deocamdată, o recesiune globală, însă Fondul Monetar Internațional urmează să facă o „mică corecţie” în jos a prognozei sale pentru 2025, de la 3,3% creștere globală.
Barry Eichengreen, profesor de economie și științe politice la Universitatea din California, a subliniat:
„Ceea ce se întâmplă în Statele Unite nu rămâne în Statele Unite. Economia este prea mare şi prea conectată la restul lumii prin intermediul comerţului şi al fluxurilor de capital pentru ca restul lumii să nu fie afectat.”
Economiștii avertizează că impactul asupra economiei globale ar putea fi major, mai ales într-un moment în care producția mondială este deja sub așteptări, inflația a crescut post-pandemie, iar datoriile publice ating cote istorice.
Pe măsură ce tarifele vor intra în vigoare, efectul principal va fi creșterea prețurilor și scăderea cererii la nivel mondial.
Un exemplu al tensiunilor generate vine din sectorul auto din SUA, afectat direct de noile tarife.
Julio Batista, proprietarul unui dealer auto Volkswagen din New York, a declarat:
„Toate acestea ne vor afecta drastic, nu numai că nu ne vom putea deservi clienții în mod corespunzător, cu prețuri accesibile, vor fi afectate atât afacerile noastre, cât și industria auto, care are mii de angajați, una dintre cele mai mari industrii din Statele Unite. Așa că, chiar dacă înțeleg ce face (Trump), sper că va cădea la înțelegere cu toată lumea, va trece la negocieri și nu va modifica tarifele.”
În același ton critic, Anthony Albanese, premierul Australiei, a declarat:
„Tarifele administrației Trump nu au niciun fundament logic și contravin bazelor parteneriatului dintre cele două națiuni. Acesta nu este actul unui prieten, decizia de astăzi va crește incertitudinea în economia globală și va crește costurile, în primul rând, pentru gospodăriile americane. Poporul american este cel care va plăti cel mai mare preț pentru aceste tarife nejustificate.”
Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a vorbit miercuri despre o „lume inversată” și a făcut apel la Europa să accelereze reformele economice:
„Toată lumea a beneficiat de pe urma unui hegemon, Statele Unite, care era angajat într-o ordine multilaterală, bazată pe reguli. Astăzi trebuie să ne confruntăm cu închiderea, fragmentarea şi incertitudinea.”
Freya Beamish, economist-șef la TS Lombard, a atras atenția asupra riscului ca Trump să recurgă și la alte metode riscante, precum influențarea cursului de schimb valutar:
„Vom continua să îl vedem prezentând modalităţi potenţial mai riscante de a face faţă puterii continue a dolarului.”
Un alt efect posibil ar fi compromiterea poziției dominante a dolarului ca monedă de rezervă globală, deși experții susțin că, în prezent, nu există alternative viabile.
Pe termen scurt, efectele cele mai vizibile vor fi în creșterea prețurilor la nivel global, într-un moment în care multe guverne se luptă deja să gestioneze o datorie mondială de 318.000 de miliarde de dolari, în paralel cu presiuni pentru cheltuieli sporite în domenii precum apărarea, clima și asistența socială.
Chiar dacă administrația Trump susține că tarifele vor încuraja investițiile în producția internă, scepticismul rămâne ridicat, mai ales în contextul unui deficit de forță de muncă în SUA, aproape de ocuparea completă.
Astfel, măsurile anunțate de Trump au stârnit reacții rapide și puternice la nivel internațional, ridicând semne de întrebare legate de viitorul economiei globale și stabilitatea relațiilor comerciale.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨