Replica ÎCCJ la acuzațiile lui Claudiu Năsui privind sporurile judecătorilor

Fostul ministru al Economiei și actual deputat USR, Claudiu Năsui, a lansat recent acuzații grave la adresa Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Năsui susține că ÎCCJ a mărit alte sporuri pe care le primesc judecătorii pentru a anula reducerea sporului de condiții vătămătoare, intrată în vigoare prin ordonanță de urgență.
Acuzațiile lui Năsui
Într-o postare pe Facebook, fostul ministru a scris:
„Iată reforma statului. ICCJ tocmai a dat ordin să scadă sporul de condiții vătămătoare la 300 lei, dar salariile nu vor scădea. De ce? Pentru că crește sporul de solicitare neuropsihică și cel de confidențialitate astfel încât să nu scadă de fapt salariile(…)”
Năsui a mai menționat că „sporurile totale sunt plafonate la 30% per instituție de stat”.
Replica ÎCCJ
În replică, ÎCCJ a transmis un comunicat de presă în care arată că, potrivit legislației actuale, indemnizațiilor lunare ale judecătorilor le sunt aplicabile trei categorii de sporuri: sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică și sporul pentru păstrarea confidențialității.
„Cuantumul total al sporurilor acordate este în prezent dublu limitat – acesta nu trebuie să depășească nivelul acordat în luna noiembrie 2024 și să se încadreze în prevederile art.25 alin.(1) din Legea-cadru nr.135/2017 (care stabilește o limită maximă de 30% pe fiecare ordonator principal de credite). Atât cuantumul fiecărui spor în parte, cât și limitele stabilite pentru cuantumul total ale acestora sunt stabilite prin lege și pot fi modificate exclusiv printr-un act normativ de forța legii”, a transmis ÎCCJ, în comunicatul de presă.
ÎCCJ a mai precizat că „o presupusă modificare a acestora printr-un act administrativ infralegal este exclusă, nu s-a produs și nu avea cum să se producă, aspecte care se presupune că ar trebui să fie cunoscute la nivelul tuturor puterilor statului din care au provenit opiniile exprimate astăzi”.
În ceea ce privește drepturile salariale cuvenite judecătorilor, ÎCCJ subliniază că face strict aplicarea legii. „Singularizarea în mod negativ a judecătorilor, în condițiile unei preocupări speciale manifestate în aceste zile de către opinia publică cu privire la aceste aspecte, nu face decât să afecteze independența și prestigiul justiției, în special în contextul în care sistemul judiciar va fi chemat să rezolve inclusiv stările litigioase născute în legătură cu astfel de chestiuni”, se mai arată în comunicatul de presă.
Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice a fost adoptată recent în ședință de guvern. Aceasta limitează sporul acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨