Stimati cititori, in perioada postului, este important sa avem la indemana retete gustoase si sanatoase. Astazi va prezentam o reteta delicioasa de sarmale de post, potrivita chiar si pentru cei mai pretentiosi consumatori. Desi nu contine carne, aceasta reteta de sarmale este una care te va cuceri cu siguranta.
Reteta delicioasa de sarmale de post ca la Manastirea Prislop
Pentru a pregati aceste sarmale delicioase ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
Reclamă
- 1 varza murata mare,
- 450 g ciuperci champignon,
- 1 morcov maricel – ras prin razatoarea fina,
- 1 felie mica telina rasa,
- 1 ceapa mare tocata fin,
- 130 g orez,
- 300 ml suc de rosii,
- 3 linguri pasta de rosii,
- 1-3 frunze dafin,
- 1 lingurita cimbru uscat,
- 1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt,
- sare, piper proaspat macinat, boabe de piper,
- 2 crengute de cimbru,
- 1 praf oregano,
- 2-3 linguri ulei, apa fiarta.
Mod de preparare
Pentru a incepe, calim ceapa tocata marunt in 2-3 linguri de ulei pana devine sticloasa. Adaugam jumatate din morcovul ras si le calim impreuna inca 1 minut. Apoi punem ciupercile tocate marunt peste acestea si continuam sa calim pana se inmoaie putin. Adaugam orezul spalat bine si scurs, cimbrul, sare, piper si patrunjelul tocat marunt.
Mai tinem pe foc inca 1-2 minute. Luam frunza de varza in mana si punem compozitia de ciuperci cu orez – cam o lingura – pe latimea frunzei, astfel incat sa ne ramana 2 cm la un capat si la celalalt al frunzei. Rulam sarmaua si introducem capatul ingust inauntru pentru a nu de desface sarmalele cand le fierbem. Cateva frunze de varza le taiem julien si le punem pe fundul oalei impreuna cu restul de morcov ras si telina rasa fin.
Amestecam sucul cu pasta de rosii si punem 1/3 din cantitate peste varza julien, apoi incepem sa aranjam sarmalele cu ciuperci si orez, aranjand pentru acestea crengute de cimbru si presaram putin oregano uscat. Cand terminam de aranjat sarmalele turnam restul de suc de rosii, mai punem un rand de varza taiata julien si boabele de piper.
Adaugam uleiul si apa fierbinte pana la nivelul sarmalelor. Fierbem in jur de 30 minute la foc mediu-mic cu capacul pus si avand grija sa completam cu apa daca este nevoie. Dupa aceste interval le dam la cuptor pentru 45-50 minute (in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius). Le servim calde. Se pot servi cu mamaliguta si ardei iute.
Cu aceasta reteta simpla si delicioasa de sarmale de post, veti impresiona cu siguranta pe oricine, indiferent daca sunteti vegetariani sau pur si simplu doriti sa incercati o varianta sanatoasa si gustoasa a acestui preparat traditional. Savurati cu pofta!