La români, pe masa tradițională de Crăciun, porcul este rege. Între acestea se află și cârnații de casă. Ingrediente (20 cârnați): – 3 kg carne porc mai grasă – 1,5 kg carne vită – 3 căpățâni usturoi – 1 lingură cimbru uscat – 2 linguri boia dulce – 1 lingură boia iute – 1 linguriță piper – sare grunjoasă – ½ linguriță ienibahar – mate de porc.

Mod de preparare

Reclamă

  1. Prepararea mațelor: Cureți mațele și le speli. Le răzuiești cu dosul unui cuțit sau cu o lingură de lemn, dar ai grijă să nu le rupi. Separat, dizolvi o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă.
  2. Prepararea compoziției: Tăi carnea de porc și de vită bucăți mici, o toci și o pui într-un vas. Pisezi usturoiul, îl freci cu un praf de sare, torni puțină apă și omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne și toate condimentele, mai puțin sarea. Amesteci și pui treptat din saramură, frământând bine. Lași să se aromatizeze peste noapte.
  3. Umplerea mațelor: Montezi pâlnia de cârnați la mașina de tocat și umpli mațele. Ai grijă să nu fie prea îndesați, pentru că în momentul în care se usucă se pot sparge. Când termini, îi lași atârnați câteva ore în bucătărie să se usuce, apoi îi scoți pe balcon și îi înșiri pe sârmă, să se zvânte la rece.

Sfaturi de la bucătarul Marian

Bucătarul Marian ne oferă câteva sfaturi pentru a obține cei mai gustoși cârnați de casă. Este important să alegi carne mai grasă, gen fleică sau ceafă, pentru a obține un produs final sănătos și delicios. De asemenea, este esențial să alegi intestine subțiri pentru a asigura o textură plăcută și o gătire uniformă a cârnaților.

Secretele preparării

Pentru a obține cârnați aromati și suculenți, este important să nu exagerezi cu cantitatea de condimente. Adăugarea treptată a acestora și amestecarea bine a compoziției va asigura un gust echilibrat. De asemenea, adăugarea puțină apă minerală în compoziție va face cârnații mai pufoși. Nu uita să curăți bine intestinele și să le ții în apă rece cu sare pentru a elimina orice miros neplăcut.

Așadar, dacă vrei să impresionezi la masa de Crăciun cu cârnați de casă delicioși, urmează cu atenție aceste sfaturi și rețetă tradițională. Un preparat apreciat de toți românii, cârnații de casă vor aduce un plus de savoare și tradiție pe masa ta festivă. „Dacă și tu iubești mâncarea, distribuie această rețetă”