Reuniuni la Bruxelles privind războiul din Ucraina și planurile de reînarmare a UE

Data actualizării: 20 mai 2025

Miniștrii apărării și miniștrii de externe din statele membre UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta diverse teme importante. Pe agenda discuțiilor se află ajutorul militar pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu, dar și implementarea planurilor de reînarmare a Europei.

Discuții despre sprijinul militar al UE pentru Ucraina

Inițial, miniștrii apărării vor discuta despre sprijinul militar al UE pentru Ucraina, în urma unui schimb informal de opinii cu ministrul ucrainean al apărării, Rusterm Umerov. Aceste discuții vor avea loc în prezența secretarului general al NATO, Mark Rutte.

Pe lângă acest subiect, miniștrii apărării vor avea o discuție despre implementarea Cărții Albe a Apărării Europene – „Readiness 2030”, precum și despre Planul „ReArm Europe”.


„Țările UE au ajuns la un acord de principiu pentru facilitarea de achiziții comune de armament, în cadrul unui program european prevăzut cu circa 150 de miliarde de euro, parte a planului ReArm Europe.”

Programul „Safe” și participarea țărilor nemembre UE

Programul, numit „Safe”, prevede împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru a finanța, în comun, achiziții și proiecte de înarmare în domenii în care oferta europeană este insuficientă, precum producția de rachete, muniții, drone sau sisteme de apărare antiaeriană.

Citește și:

Este prevăzut ca mai multe țări nemembre UE să poată participa, precum Norvegia sau Ucraina, întrucât au semnat un parteneriat de apărare și securitate. De asemenea, Regatul Unit și UE au semnat un acord de parteneriat similar, care va permite Londrei să se integreze deplin în acest program european.

Un responsabil european a dat asigurări că, dacă Regatul Unit se va alătura programului, va fi considerat un fabricant european, fără nicio diferență față de oricare altă țară membră UE.

În cadrul acestor discuții, un accent important a fost pus pe necesitatea de a încuraja industria de apărare europeană într-un context în care majoritatea achizițiilor actuale de armament de către țările UE se fac din afara Europei, în principal din SUA.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨