În spațiul public este vehiculată ideea conform căreia vaccinul anti-coronavirus va trebui făcut anual pentru a fi protejați pe termen lung de acest virus, la fel ca în cazul gripei sezoniere. Ei bine, o echipă de cercetători a dezvoltat un vaccin anti-Covid-19 care ar oferi imunitate pe viață .

Serul a fost produs de o echipă de oameni de știință din Belgia care garantează că vaccinul ne oferă protecție toată viața împotriva coronavirusului. Produsul ar reprezenta o variantă revoluționară de vaccin având în vedere că încă nu există date despre cât de mult ne protejează serurile apărute deja pe piață.

Revoluție în medicină! Un vaccin anti-coronavirus oferă imunitate pe viață

Serul belgian anti-coronavirus

Vaccinul anti-coronavirus belgian a fost dezvoltat de echipa de speciliști de la Institutul Rega al Universităţii Catolice din Leuven. Serul ar fi o variantă alternativă la celelalte vaccinuri dezvoltate de marii producători farmaceutici.

Serul belgian despre care se spune că ne protejează de coronavirus toată viața nu a apărut încă, acesta aflându-se în faza testelor clinice. Reprezenanții institutului estimează că vaccinul ar urma să fie autorizat și folosit în toamna anului 2021.

Oamenii de știință belgieni explică faptul că serul dezvoltat de ei are ca bază vaccinul împotriva febrei galbene. Prin comparație, vaccinurile dezvoltate de Astra Zeneca şi Johnson&Johnson au pornit de la serurile anti-gripă care se folosesc în fiecare an. Se pare că vaccinul belgian anti-coronavirus ar oferi protecție și împotriva ciumei galbene.

„Suntem singura echipă din lume care folosim vaccinul împotriva febrei galbene ca vector, ca punct de plecare pentru vaccinul nostru. Alte companii precum Astra Zeneca şi Johnson&Johnson folosesc virusuri comune de gripă pe care-i pun în ARN mesager. Avantajul vaccinului nostru este că protejează şi împotriva febrei galbene, iar pentru America Latină şi Africa poate fi un bonus. În momentul în care China a pus codul genetic al lui SARS-COV-2 online, pe 11 ianuarie 2020, noi am început să dezvoltăm în două săptămâni, să iniţiem vaccinul”, susține Johan Neyts, şeful Institului Rega-UCL Louvain, conform Digi24.

Un alt avantaj al vaccinului belgian ar fi faptul că necesită condiții de depozitare și de transport mai puțin pretențioase. În timp ce vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna trebuie depozitate în frigidere la-70 de grade celsius pentru a nu-și pierde proprietățile, vaccinul belgian se poate menține la doar -8 grade celsius.

„După o singură doză, la zece zile după aceasta, vaccinul nostru s-a dovedit că este eficient total pe animale. Imaginaţi-vă că dacă în China, s-ar fi permis accesul imediat cu medicamente, trimise şi transportate prin Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru primii bolnavi, medici, asistente, familiile lor, împreună cu carantina, am fi putut controla izbucnirea pandemiei”, a mai spus directorul Institutului belgian.

În prezent în campania de imunizare a populației Uniunii Europene se folosesc vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna. Comisia Europeană ar putea aproba curând și serul AstraZeneca.