Risc de a ramane doar santiere Spitalele din PNRR ar trebui finalizate anul viitor

Promisiunea de a avea 24 de corpuri de cladiri si spitale noi finantate prin PNRR risca sa se transforme cel putin in bani pierduti. Investitiile avanseaza greu, unele sunt blocate in licitatii anulate sau sunt contestate. Termenul limita de finalizare este in 2026, iar intrebarea care se pune este cate spitale vom reusi sa terminam inainte sa pierdem finantarea.
Statul roman obligat sa aloce bani
Carla Tanasie, jurnalist specializat pe sanatate, explica:
Pentru toate aceste investitii din sanatate ar trebui sa atragem fonduri europene in valoare de 2,7 miliarde de euro. Daca nu se va intampla acest lucru si probabil in cazul multor spitale cel mai probabil nu vom reusi, atunci statul roman va fi obligat sa aloce din buget bani pentru a termina aceste spitale, altfel vom ramane cu ele la stadiul de santiere.
Sunt mai multe spitale cu probleme majore. Printre acestea se numara Spitalul Judetean din Piatra Neamt, unde licitatia a fost anulata iar la Lugoj contractul de finantare este de asemenea in curs de reziliere. La Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti licitatia este suspendata, iar spitalele MapN din Sibiu si din Pitesti cer transferul proiectelor pe o alta sursa de finantare.
Stadiul constructiilor sub 50%
De asemenea, vorbim de noua spitale care au un stadiu al constructiilor sub 50%. Un singur spital are executia lucrarilor peste 50% si trei spitale au executat lucrarile peste 70%. Acestea sunt Spitalul de Urgenta din Bistrita, Spitalul Clinic de Urgenta din Cluj si Spitalul Agripa Ionescu-Balotesti.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨