Ritualul funerar al papei Francisc: etapele care vor avea loc până la înmormântarea suveranului pontif

După un moment de adâncă tristețe, sicriul Papei Francisc a fost transferat la Bazilica Sfântul Petru, unde vor avea loc trei zile de priveghi public, înainte de ceremonia de înmormântare. Sute de mii de credincioși sunt așteptați să participe la acest eveniment sacru.
Regulile stricte ale Vaticanului
Sicriul a fost așezat, conform regulilor stricte ale Vaticanului, în naosul central al Bazilicii Sfântul Petru, lângă mormântul primului apostol. Ceremonia a continuat cu Litanii ale sfinților, la care se răspunde cu „Rugați-vă pentru el”, în prezența cardinalilor, episcopilor și personalului Vaticanului. Această etapă este esențială în ritualul funerar, subliniind importanța papei în Biserica Catolică.
„Rămășițele sunt expuse în Bazilica Vaticanului pentru că aici și-a exercitat papa adesea slujirea de episcop al Bisericii din Roma și de pastor al Bisericii universale”
Priveghiul și înmormântarea
Priveghiul de trei zile va avea loc în Bazilica Sfântul Petru, urmând ca sicriul Papei Francisc să fie închis în cadrul unei ceremonii private, chiar în ajunul înmormântării. Înainte de a se închide sicriul are loc un ritual la care participă cardinalul șambelan, cei trei cardinali care conduc ordinele episcopal, prezbiteral și diaconal, protoiereul bazilicii în care este înmormântat, cardinalul care a servit ca secretar de stat, vicarul papei pentru dioceza Romei, înlocuitorul secretariatului de stat, prefectul Casei Pontificale, cardinalul însărcinat cu actele de caritate, vice-șambelanul, un reprezentant al canonicilor bisericii și al penitenciarelor, secretarul papei și rude ale defunctului.
În timpul ceremoniei, maestrul de ceremonii va întocmi un act oficial care amintește viața și lucrările cele mai importante ale decedatului, pentru care se va mulțumi lui Dumnezeu. Chipul papei decedat este, de asemenea, acoperit cu un văl alb de mătase, „cu speranța vie că va putea contempla chipul lui Dumnezeu Tatăl, împreună cu Sfânta Fecioară Maria și Sfinții”.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨