Roata, inventată în zona Munților Carpați, acum 6.000 de ani? Teoria care schimbă istoria lumii

Roata, inventată în zona Munților Carpați, acum 6.000 de ani? Aceasta este întrebarea care a stârnit curiozitatea istoricilor recent, contrazicând teoria acceptată conform căreia roata a fost inventată în Mesopotamia, în orașul-stat sumerian Ur.
Un nou studiu sugerează că minerii de cupru din zona Munților Carpați ar fi putut fi cei care au pus bazele acestei invenții revoluționare în jurul anului 3900 î.Hr., folosind tehnici de mecanică structurală pentru a sprijini această ipoteză.
Roata din Carpați și minerii de cupru
Conform studiului, dovezile arheologice din Epoca Cuprului, care s-a desfășurat între 5000 și 3000 î.Hr., arată o abundență de roți și vehicule pe roți în Europa, Asia și Africa de Nord. Aceste dovezi includ:
- Scene de luptă pictate pe pereți
- Roți în miniatură
- Jucării pentru copii
- Înmormântări în căruțe
- Referințe textuale timpurii la tehnologia roții
Diversitatea teoriilor privind originea roții este remarcabilă. Prima teorie susține că roata a fost inventată în Mesopotamia în jurul anului 4000 î.Hr., a doua sugerează că a apărut în nordul Turciei în jurul anului 3800 î.Hr., iar cea de-a treia, prezentată de istoricul Richard Bulliet, susține că roata a apărut în Munții Carpați între anii 4000 și 3500 î.Hr.
Această ultimă teorie este susținută de modelarea mecanică și designul evolutiv al roții și axului, care sugerează că mediile unice ale minelor din Carpați au favorizat dezvoltarea transportului pe bază de role.
Cercetătorii au identificat trei inovații necesare pentru evoluția roții: rolele canelate, un set de roți fixate pe o axă și roțile care se mișcă independent de axă.
„Mediul în care își desfășurau activitatea dezvoltatorii roții originale conținea anumite caracteristici unice care au încurajat trecerea la transportul pe bază de role”, a declarat Kai James pentru Live Science.
Deși modelul prezentat explică modul în care roata ar fi putut fi inventată în Europa de Est, cercetătorii nu exclud posibilitatea ca mai multe civilizații să fi descoperit roata independent.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨