Roboți umanoizi participă la semimaratonul din Beijing, alergând alături de mii de oameni

Data actualizării: 19 aprilie 2025

Aproape douăzeci și unu de roboți umanoizi au participat la semimaratonul Yizhuang din Beijing, marcând prima ocazie când aceste mașini au alergat pe un traseu de 21 de kilometri alături de oameni. Acești roboți, proveniți de la producători chinezi precum DroidVP și Noetix Robotics, au variat în dimensiune, unii având mai puțin de 120 cm, în timp ce alții au depășit 1,8 m.

Roboți de toate formele și dimensiunile

Unii dintre roboții prezenți la eveniment au avut trăsături umane, cu o companie mândrindu-se că robotul său arată aproape uman, având trăsături feminine și capacitatea de a face cu ochiul și de a zâmbi. Firmele și-au testat roboții cu săptămâni înainte de cursă. Oficialii de la Beijing au descris evenimentul ca fiind mai apropiat de o competiție de mașini de curse, dat fiind necesitatea echipelor de inginerie și navigație.

„Roboții rulează foarte bine, sunt foarte stabili… Am impresia că sunt martorul evoluției roboților și a inteligenței artificiale”, a declarat spectatorul He Sishu, care lucrează în domeniul inteligenței artificiale.

O competiție interesantă

Roboții au fost însoțiți de antrenori umani, unii dintre aceștia fiind nevoiți să susțină fizic mașinile în timpul cursei. Câțiva dintre roboți au purtat pantofi de alergare, iar unul a purtat mănuși de box și un altul o bentiță roșie pe care scria „Destinat să câștig” în chineză.


Robotul câștigător a fost Tiangong Ultra, de la Beijing Innovation Centre of Human Robotics, cu un timp de 2 ore și 40 de minute. Centrul este deținut în proporție de 43% de două întreprinderi de stat, în timp ce divizia de robotică a gigantului tehnologic Xiaomi și cea mai importantă firmă chineză de roboți umanoizi UBTech dețin cote egale din restul.

Citește și:

Unii roboți, precum Tiangong Ultra, au terminat cursa, în timp ce alții au întâmpinat dificultăți. Un robot a căzut la linia de start și a rămas întins câteva minute înainte de a se ridica și de a lua startul. Unul s-a izbit de o balustradă după ce a alergat câțiva metri, făcând ca operatorul său uman să cadă.

Deși roboții umanoizi și-au făcut apariția la maratoanele din China în ultimul an, aceasta este prima dată când au concurat alături de oameni. China speră că investițiile în industrii revoluționare precum robotica pot contribui la crearea unor noi motoare de creștere economică. Cu toate acestea, unii analiști se întreabă dacă participarea roboților la maratoane este un indicator fiabil al potențialului lor industrial.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨