Romania continua sa detina cel mai mare deficit din Uniunea Europeana conform datelor Eurostat

Data actualizării: 21 iulie 2025

Deficitul guvernamental al Romaniei a inregistrat o scadere in primul trimestru al acestui an, insa tara noastra ramane in continuare pe primul loc in clasamentul tarilor cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeana, potrivit datelor publicate recent de Eurostat.

Scadere a deficitului, dar inca pe primul loc

Desi deficitul guvernamental ajustat sezonier a scazut in primul trimestru al acestui an, atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro, Romania se mentine in topul negativ al tarilor cu cel mai mare deficit. Astfel, in primul trimestru al anului 2025, deficitul a scazut de la 9,6% din PIB in trimestrul IV al anului 2024, pana la 7,5% din PIB. In ciuda acestei scaderi, Romania ramane in continuare tara cu cel mai mare deficit din UE, urmata de Franta si Belgia, cu un deficit de 5,6%, respectiv 5,5% din PIB.

Topul datoriilor publice

Dupa publicarea datelor referitoare la datoria publica a tarilor membre in primul trimestru al acestui an, s-a constatat o crestere a raportului datorie-PIB in zona euro, dar si in UE. Astfel, in zona euro, raportul a crescut de la 87,4% la 88%, iar in UE a crescut de la 81% la 81,8%. In ceea ce priveste Romania, raportul datorie-PIB a crescut cu un punct procentual de la un trimestru la altul.


La sfarsitul primului trimestru, tarile membre cu cea mai mica pondere in PIB a datoriei guvernamentale erau Bulgaria, Estonia si Luxemburg. Pe de alta parte, tarile membre cu cea mai mare pondere in PIB a datoriei guvernamentale erau Grecia, Italia si Franta.

Citește și:

In cazul Romaniei, datele Eurostat arata ca datoria guvernamentala a urcat pana la 998,196 miliarde lei, sau 55,8% din PIB, in primul trimestru al acestui an, de la 963, 941 miliarde lei, sau 54,8% din PIB, in ultimul trimestru al anului trecut, si 845,528 miliarde lei, sau 51,7% din PIB in primul trimestru din 2024.

Romania a inregistrat cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana in 2024, de 9,3%, potrivit datelor Comisiei Europene. Gradul de indatorare s-a situat la 54,8% anul trecut.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨