România deține peste 100 de tone de aur depozitate în țară și la Banca Angliei

Data actualizării: 8 iulie 2025

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că România deține aproximativ 104 tone de aur, acestea fiind depozitate la Banca Angliei și în țară. Aceste informații au fost transmise la solicitarea unui parlamentar din cadrul Alianței pentru Unirea Românilor.

Depozitul de aur al României

„Stocul de aur din cadrul rezervelor internaționale ale României, al cărui nivel s-a situat începând cu anul 2007 la circa 104 tone, s-a menținut relativ constant”, a comunicat BNR. În ceea ce privește locația exactă a acestui stoc, 61,24 de tone se află depozitate la Banca Angliei, iar 42,46 de tone sunt în Tezaurul Băncii Naționale a României.

Banca Națională a României subliniază că „Cantitatea de aur aflată în custodie la Banca Angliei aparține în continuare României și nu poate fi folosită decât la instrucțiunile exprese ale Băncii Naționale a României”.

Valoarea rezervei de aur

În ceea ce privește valoarea acestei rezerve de aur, aceasta poate fi estimată la aproximativ 9.9 miliarde de euro, având în vedere că valoarea unui gram de aur a fost de aproximativ 476 de lei.


BNR a explicat și motivul pentru care o parte din aur este depozitată în Anglia, subliniind că „depozitarea în locații diferite a rezervelor de aur de către băncile centrale este o practică des întâlnită în cadrul procesului de diversificare a riscurilor”. Astfel, menținerea unei părți a stocului de aur în custodie la Banca Angliei „are în vederea țintirea unei distribuții echilibrate a rezervelor de aur între cele două locații”.

Citește și:

BNR a mai menționat că deciziile legate de dimensiunea și administrarea rezervei de aur au la bază „analize care au cuprins aspecte de natură tactică, operațională și economică pentru a asigura un echilibru între beneficiile potențiale și riscurile asociate”, dintre riscurile menționate de BNR fiind „cheltuieli semnificative în cazul unor achiziții mari, expunerea la potențiale pierderi financiare în cazul fluctuațiilor negative de preț, randamente inferioare comparativ cu alte instrumente financiare”.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨