Conform oficialului din Guvern, peste 15 ani există riscul uriaș să se producă un dezastru, fiindcă se va schimba raportul dintre pensionari și persoane active, adică cei care vor susține sistemul de pensii.

Momentan premierul nu a spus dacă una dintre soluții ar fi creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim obligatoriu, precizând că legea pensiilor va fi discutată de experți, iar aceștia vor găsi soluții la această problemă. În ceea ce privește proiectul noii legi a pensiilor, premierul spune că acesta va fi amplu dezbătut înainte de a fi aprobat de Guvern.

Sistemul de pensii din România, plin de probleme

La actualul sistem de pensii din România sunt mai multe probleme, spune premierul, însă sustenabilitatea este una dintre ele. În curând în Parlamentul României va merge un proiect de lege, unde va fi din nou dezbătută public noua lege a pensiilor și se va vedea care va fi varianta finală.

„Obiectivul este de a elimina acest risc de nesustenabilitate a sistemului de pensii. Nu știm care va fi forma finală a sistemului de pensii, de aceea nu are rost să vorbim despre un indicator”, a mai spus Florin Cîțu.

Ce a discutat premierul cu CE

Premierul a mai spus că, în discuția cu Comisia Europeană, nu s-a vorbit deloc despre o anumită vârstă de pensionare pentru români. Premierul Florin Cîțu spune că ceea ce a discutat cu Comisia Europeană a fost o recomandare de țară și o lege de bun simț, și anume, nu trebuie să avem o lege ad-hoc de pensii, ca atunci când vine un partid politic care este aproape de alegeri, să vină să crească pensiile cu 40%. Acestea sunt măsuri care destabilizează sistemul de pensii.

România se apropie de un dezastru total! Ce se întâmplă dacă legea pensionării nu va fi schimbată: Peste 15 ani, riscăm să...

Dacă o formațiune ar vrea să crească pensiile cu 40%, trebuie să ia bani de undeva. PSD a luat bani de la inevstiții pentru a mări pensiile, ani de zile tăiau din investiții, din învățământ, ceea ce a dus țara într-un haos total.

Ce se întâmplă dacă vor crește pensiile cui 40%

Întrebat care este garanția că dacă se schimbă puterea politică, nu urmează o altă decizie de majorare cu 40% a punctului de pensie, premierul a spus:

 ”Garanția este că am pus aceste reforme în PNRR”.

Dacă vine o putere politică care va creste ad-hoc pensiile și va arunca țara în aer, nu mai poate să acceseze banii din PNRR, spune Cîțu, care precizează că vrea să vadă acea putere politică care să susțină că nu mai vrea bani pentru investiții, pentru spitale, școli.