România se pregătește de schimbări teritoriale: Județele care ar putea dispărea

Data actualizării: 10 iulie 2025

USR a depus marți, 22 octombrie 2024, primele proiecte din pachetul legislativ dedicat reformei administrativ-teritoriale a României. Principalele măsuri propuse includ reducerea numărului de județe și reorganizarea capitalei, București.

Proiectul de lege propune reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt județe:

  • Nord-Est: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea
  • Vest: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş
  • Nord-Vest: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj
  • Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu
  • Bucureşti-Ilfov: Municipiul Bucureşti şi Ilfov

„Necesitatea de a reduce numărul de unităţi administrativ-teritoriale rezultă şi din realitatea că 9 din 10 localităţi din România sunt falimentare în primul rând pentru că sunt prea mici.

România are nevoie de structuri care să o dezvolte, nu de unele care doar să toace banii în beneficiul clientelei de partid”, precizează USR într-un comunicat, conform News.ro.


USR propune ca orașele să aibă un minim de 20.000 de locuitori, iar comunele să depășească 3.000 de locuitori. În cazul în care această reorganizare ar fi implementată, deputatul USR Alin Apostol afirmă că economiile anuale ar putea ajunge la 17 miliarde de lei, sumă ce ar putea fi folosită pentru construirea de spitale regionale sau autostrăzi.

Citește și:

„La rândul său, Bucureştiul nu va mai avea sectoare, ci subdiviziuni numite districte. Astfel, Capitala va avea o singură primărie şi mai multe structuri teritoriale care să implementeze şi să urmărească strategia de dezvoltare unitară, aşa cum se întâmplă în multe oraşe europene”, arată USR.

Proiectele legislative sunt semnate de parlamentarii USR Alin Apostol, Narcis Mircescu şi Teodor Lazăr. Numărul localităţilor sau al districtelor, forma lor de organizare și alte detalii urmează să fie stabilite prin Strategia de Reorganizare Teritorială, elaborată de Comisia Naţională de Reorganizare Teritorială și adoptată de Guvern și Parlament.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨