România subliniază rolul esențial al Centrului de Instruire F-16 în cadrul reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina

Data actualizării: 21 iulie 2025

Centrul de instruire F-16 din România, care sprijină pregătirea piloților români, dar și a celor din statele aliate și partenere, a fost pus în evidență în cadrul reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina, conform unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale. Aceasta subliniază rolul vital al Centrului în creșterea interoperabilității și întărirea posturii de apărare aeriană pe Flancul estic al NATO.

Participarea României la reuniunea Grupului de Contact

În cadrul celei de-a 29-a reuniuni a Grupului de Contact pentru Ucraina, ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a reafirmat sprijinul constant al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Reuniunea, desfășurată în format online, a fost prezidată de secretarul britanic al Apărării, John Healey, și ministrul german al Apărării, Boris Pristorius. Alături de ei, au fost prezenți secretarul american al Apărării, Pete Hegseth și secretarul general al NATO, Mark Rutte.

„România își menține angajamentul față de susținerea Ucrainei și față de apărarea valorilor care stau la baza securității europene. Vom continua să contribuim, alături de partenerii noștri, atât timp cât va fi necesar, pentru a sprijini eforturile comune de stabilitate și descurajare pe Flancul estic al NATO”, a declarat Ionuț Moșteanu.

Contribuția României la efortul internațional de sprijin

În cadrul reuniunii, ministrul Moșteanu a evidențiat contribuțiile substanțiale ale României la efortul internațional de sprijin, inclusiv prin facilitarea instruirii militarilor ucraineni în cadrul misiunilor EUMAM UA și INTERFLEX. Reuniunea a oferit un prilej important pentru consolidarea cooperării cu partenerii strategici și pentru coordonarea eficientă a sprijinului acordat Ucrainei prin asistență tehnică, instruire și livrări de echipamente. Grupul de contact pentru Ucraina rămâne o platformă esențială de dialog și coordonare internațională, menită să susțină capacitatea de apărare a Ucrainei și stabilitatea regională în contextul provocărilor actuale de securitate.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨