România, Ungaria, Italia și Grecia se opun escaladării războiului comercial dintre SUA și UE

În contextul tarifelor impuse de SUA, diviziunile dintre cele 27 de state membre ale UE au ieșit la iveală. Miniștrii comerțului au avut prima ocazie de a discuta despre cum să răspundă la aceste tarife. Potrivit cotidianului Financial Times, Italia, Grecia, Ungaria și România s-ar opune unei escaladări a războiului comercial cu Donald Trump.
Președintele american a lovit Bruxelles-ul cu o combinație de trei lovituri – tarife sectoriale pentru oțel și aluminiu, separat o taxă pentru industriei auto și o rată tarifară de 20 % pentru aproape orice altceva. În acest context, Comisia Europeană analizează măsurile înainte de a formula un răspuns pentru Washington.
Opinia statelor membre
Franța și Germania militează pentru un răspuns de retorsiune puternic și rapid, însă țări precum Italia, Grecia, România și Ungaria se opun escaladării. Celelalte state membre susțin în mare parte strategia de amânare a Comisiei Europene și pregătesc măsuri, oferind în același timp concesii pentru a negocia ridicarea tarifelor.
Un nou raport al Centrului pentru Politici Europene susține că UE trebuie să pregătească o ripostă masivă „dintr-o lovitură” – inclusiv folosind instrumentul anti-coerciție – pe lângă negocieri. „Anunțul președintelui Trump privind tarifele din ‘ziua eliberării’ nu este un conflict comercial în limitele regulilor. Este o încercare în toată regula atât de a rescrie ordinea economică internațională, cât și de a constrânge Europa și alți parteneri comerciali să i se supună”, a declarat Georg Riekeles, unul dintre autori.
Poziția Italiei
Premierul italian Giorgia Meloni s-a angajat, duminică, să protejeze companiile care au suferit daune din cauza tarifelor impuse de președintele american Donald Trump. Potrivit Reuters, Meloni se confruntă cu un act de echilibru diplomatic, deoarece este un aliat al lui Trump, dar trebuie, de asemenea, să apere un sector de export italian care ar avea de suferit din cauza tarifului de 20% planificat pentru bunurile din Uniunea Europeană.
„Nu am fost, desigur, de acord cu decizia Statelor Unite, dar suntem pregătiți să desfășurăm toate instrumentele – în termeni de negocieri și din punct de vedere economic – necesare pentru a sprijini întreprinderile și sectoarele noastre care ar putea fi penalizate”, a declarat Meloni într-un mesaj video adresat unui congres al partidului Liga al vicepremierului Matteo Salvini, aliat în coaliția guvernamentală.
În plus, Meloni a cerut UE să dilueze reglementările și politicile, cum ar fi pachetul de mediu Green Deal, despre care a spus că, de asemenea, ar frâna afacerile. „Solicităm încă o dată cu fermitate ca Europa să revizuiască reglementările ideologice ale Green Deal și suprareglementarea în fiecare sector, care constituie astăzi tarife interne reale ce ar sfârși prin a se adăuga fără sens la cele externe”, a spus ea.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨