Mai clar, în urma celor întâmplate pe tot parcursul anului, românii și-au pierdut încrederea în oamenii politici. Directorul de cercetare al Institututlui Român de Evaluare și Strategie (IRES(, Dan Jurcan, a explicat că românii continuă să aibă încredere în șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat, chiar dacă acesta a pierdut din procente.

Sceretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, ocupă primul loc în ceea ce privește încrederea românilor în politicienii țării, chiar dacă de la debutul pandemiei de coronavirus a pierdut aproape 40 de procente, ajungând la 38-40%.

Românii și-au pierdut încrederea în oamenii politici

Jurca explică pentru Ziare.ro că în general, în această perioadă, încrederea românilor în politicieni a scăzut foarte mult, din cauza contradicțiilor în decizii și în comunicare între oamenii politici. Din acest motiv, românii nu mai știu pe cine să creadă. De asemenea, autoritățile au luat multe decizii pe care nu le-au explicat niciodată, de aceea, mulți au pierdut din credibilitate. Conform directorului de cercetare al IRES, Raed Arafat, șeful DSU, avea anul trecut 70% din ăncrederea românilor. În prezent, el a ajuns la 38%-40%, însă chiar și așa, tot ocupă primul loc în topul politicienilor în care românii au încredere.

Românii nu mai au încredere în politicieni! Raed Arafat a scăzut mult în ochii oamenilor

În ceea ce îl privește pe președintele Klaus Iohannis, și el a pierdut foarte multe din încrederea românilor. Despre ceilalți politicieni șeful IRES nici n-a mai vorbit, spunând că aceștia sunt foarte jos.

De ce nu mai are populația încredere în politicieni

„E clar ca increderea in oamenii politici a scazut foarte mult. Oricum, ei sunt la cote scazute de ani buni. Noi analizam si de multe ori ne intrebam cum e posibil ca cineva care are incredere 15-20% sa poata conduce un Guvern sau sa reprezinte interesele Romaniei?”, a declarat directorul IRES.

Dan Jurca consideră că scăderea în sondaje s-a produs din cauza faptului că anumite subiecte sociale s-au politizat, iar persoanele publice și politicienii au profitat de greșelile făcute de oamenii aflați la putere. Expertul spune că cei din partidul AUR au profitat foarte mult de faptul că pelerinajele s-au interzis și că piețele s-au închis. De ei nimeni nu știau până în luna noiembrie, când au profitat de tot ce puteau profita pentru a atrage încrederea românilor.

„In alte state, in momentul in care nivelul de incredere scade sub 50% e un indicator de alarma, iar politicienii cauta sa isi ajusteze politicile publice. Ce s-a intamplat aici, cel putin in ultimul an de pandemie, sa stiti ca cetatenii romani au fost extrem de ascultatori in primele 2,3 luni, au acordat credit politicienilor in luarea deciziilor, erau dispusi 80% sa renunte la drepturile fundamentale, doar ca acel suport a ramas ridicat atata timp cat nu a fost politizat”, a mai explicat expertul.