Românii preferă mașinile noi: schimbare fără precedent în piața auto.

Schimbarea preferințelor șoferilor români: mașinile noi în locul celor second-hand

Românii par să facă o schimbare fără precedent în preferințele lor privind mașinile, conform celor mai recente date publicate de ACAROM (Asociația Constructorilor de Automobile din România). În primele trei luni din 2023, înmatriculările de mașini noi au crescut cu 27,56% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu un total de 36.966 de mașini noi vândute. În schimb, pentru prima oară în România s-au vândut cu 4,5% mai puține autoturisme second-hand, până la un total de 76.577 de unități.

Această schimbare a preferințelor poate fi atribuită faptului că tot mai mulți români preferă să facă un efort financiar suplimentar pentru a-și achiziționa o mașină nouă, cu garanție, în defavoarea unei mașini second-hand. Chiar și cu instrumente de verificare a istoricului mașinii sau a kilometrajului, semnificativ mai mulți oameni se orientează către un bolid nou nouț, ceea ce poate fi un semn că încrederea în mașinile second-hand scade.

Preferințele șoferilor români în materie de mașini noi

În perioada ianuarie – martie 2023, preferințele românilor în materie de mașini noi sunt următoarele, conform datelor ACAROM:

  • DACIA =13.563 unități
  • RENAULT = 3.175 unități
  • HYUNDAI = 2.457 unități
  • TOYOTA = 2.150 unități
  • SKODA = 2.218 unități
  • VOLKSWAGEN = 1.965 unități
  • FORD = 1.669 unități
  • MERCEDES = 1.340 unități
  • BMW = 1.244 unități
  • SUZUKI = 939 unități

Aceste date arată că preferințele românilor sunt împărțite între mărci auto cunoscute și apreciate pentru durabilitatea și calitatea lor, dar și între mărci mai accesibile, cum ar fi Dacia și Renault.

Creșterea înmatriculărilor de mașini noi în luna martie

În ceea ce privește evoluția înmatriculărilor de mașini noi în luna martie 2023, aceasta a crescut cu 11,12% față de martie 2022, cu un total de 12.251 de exemplare vândute. Pe de altă parte, în ceea ce privește mașinile second-hand, se înregistrează o scădere cu 10% față de martie 2022, cu un total de 28.040 de unități vândute.

Aceste date arată că preferințele românilor se îndreaptă tot mai mult către mașinile noi, ceea ce poate fi un semn al încrederii în acestea și al dorinței șoferilor de a-și cumpăra mașini cu o tehnologie modernă și cu o garanție care să le ofere liniște și siguranță în timpul șofatului.

Schimbarea preferințelor șoferilor români față de mașinile second-hand este evidențiată de creșterea înmatriculărilor de mașini noi în detrimentul celor second-hand. Aceste date arată că românii sunt din ce în ce mai interesați să achiziționeze mașini noi, cu garanție, chiar dacă acest lucru presupune un efort financiar suplimentar.