Rusaliile, o sărbătoare plină de tradiții și superstiții populare, la fel de importante ca Paștele și Crăciunul

Data actualizării: 4 iunie 2023

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai importante sărbători creștine din calendar, fiind la fel de prestigioasă ca Paștele și Crăciunul. Această sărbătoare este plină de tradiții și obiceiuri, care au fost transmise de-a lungul timpului și sunt respectate și în prezent de către români.

[read more]

Subtitlu 1: Tradiții și obiceiuri de Rusaliile


Sărbătoarea Rusaliilor este una cu dată mobilă, dar care este întâmpinată cu mult entuziasm de către români. În perioada dinainte de Rusali, oamenii își cinstesc morții și își caută protecție împotriva spiritelor rele, care ar putea distruge recolta și îmbolnăvi animalele. De asemenea, se crede că în această perioadă, ielele, reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor, își fac simțite prezența și trebuie respectate.

Citește și:

În aceste zile, oamenii poartă la brâu pelin sau usturoi, iar în unele zone se spune că nu este bine să te sui în vârful dealurilor, pentru că te pot pocni ielele. Nu se lucrează nimic în casă și nici pe câmp, iar cei care ascultă cântecele ielelor sau le privesc jocul rămân fără grai sau le înțepenește mijlocul, o mână sau un picior.

Subtitlu 2: Semnificația religioasă a Rusaliilor

Rusaliile, cunoscute și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă un praznic creștin, sărbătorit în a cincizecea zi de după Paști. Această sărbătoare comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret și este una dintre cele mai importante sărbători creștine din calendar.

De asemenea, Rusaliile sunt prefațate de una dintre cele mai importante sâmbete dedicate cultului morților: Moșii de vară (numiți și Moșii de Oale sau de Cireșe). Această sărbătoare aduce un omagiu celor care au plecat în Lumea de Dincolo și este un moment de împăcare și de dăruire.

Subtitlu 3: Superstiții și credințe populare

În perioada Rusaliilor, oamenii cred în diverse superstiții și credințe populare. De exemplu, se spune că nu este bine să te sui pe vârfurile dealurilor sau să lucrezi în casă sau pe câmp, pentru că te pot pocni ielele. De asemenea, se crede că cei care ascultă cântecele ielelor sau le privesc jocul rămân fără grai sau le înțepenește mijlocul, o mână sau un picior.

Împotriva ielelor se folosește usturoiul și pelinul, care se poartă la brâu și la ureche, iar uneori oamenii se freacă cu usturoi pe frunte sau pe barbă. În plus, în unele zone se pun flori pe morminte, iar în altele oamenii dau mâncare de pomană pentru cei care au plecat în Lumea de Dincolo.

Concluzie:

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai importante sărbători creștine din calendar, fiind plină de tradiții și obiceiuri care au fost transmise de-a lungul timpului și sunt respectate și în prezent de către români. În această perioadă, oamenii își cinstesc morții și își caută protecție împotriva spiritelor rele, iar ielele, reprezentări mitice feminine, își fac simțite prezența. De asemenea, Rusaliile comemorează coborârea Sfânt

[/read]

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨