În această duminică, creștinii ortodocși celebrează Pogorârea Duhului Sfânt sau, mai simplu spus, Rusaliile. Aceasta este o sărbătoare importantă în calendarul creștin, care se prăznuiește în duminica de după 50 de zile de la Sărbătoarea de Paște. În timpul acestei sărbători, credincioșii își respectă tradițiile și obiceiurile, pentru a le merge bine pe parcursul anului.
[read more]
Reclamă
Anul acesta, Rusaliile se sărbătoresc pe 4 iunie. Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România, așa că românii se pot bucura de o minivacanță cu prilejul acestei sărbători.
Pentru creștini, Rusaliile mai sunt numite și Cincizecime, deoarece se sărbătoresc la 50 de zile după Învierea Domnului. În această zi, se respectă tradiții și obiceiuri care sunt transmise din generație în generație și care au rolul de a aduce noroc și sănătate pentru tot anul.
Una dintre tradițiile păstrate în România este cea a ducerii de crenguțe de tei și nuc la biserică, pentru a fi sfințite. Acestea sunt apoi puse în case și în icoane, deoarece se crede că au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, se mai folosesc leuștean, usturoi și pelin pentru a alunga spiritele rele.
De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare. Potrivit tradiției românești, cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.
Un obicei frumos și interesant este Dansul Călușarilor, un joc tămăduitor care aduce sănătate și noroc. Acesta este întâlnit mai ales în zona Olteniei, iar călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani.
Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie. De asemenea, nu este bine să mergeți la câmp sau în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, fiindcă există riscul de a întâlni spiritele rele.
Sărbătoarea Rusaliilor este un prilej de bucurie și de respectarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Indiferent de regiunea din care provin, credincioșii se străduiesc să respecte aceste obiceiuri, pentru a fi feriți de spiritele rele și pentru a le merge bine pe parcursul anului.
[/read]