Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat că în cazul în care Uniunea Europeană va decide să sancționeze Rusia, atunci  Moscova este gata să rupă relațiile. Ministrul de Externe a făcut acestă declarație pe  acest subiect în momentul în care a fost întrebat de moderatorul Vladimir Soloviov dacă sunt șanse să apară o ruptură între Rusia și UE.

Decizia are legătură cu sancțiunile care ar putea fi impuse Rusiei

Oficialul a mai declarat că sunt pregătiți pentru orice situație.

“Plecăm de la premisa că suntem gata (să facem asta – n.r.). În cazul în care vedem din nou (aşa cum am simţit deja de mai multe ori) că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”. A declarat Lavrov, potrivit Agerpres.

Tensiunile dintre Rusia și Occident au început să escaladeze din nou în momentul în care  opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat și încarcerat. Acesta a devenit în ultimii ani unul dintre marii critici ai lui Putin. După arestarea sa au început să apară discuții legate de posibile noi sancţiuni.

Rusia este pregătită să pună capăt legăturilor cu Uniunea Europeană: ,,Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”
Foto: AFP

Joi, mai mulți oficiali europeni au declarat pentru  Reuters că Uniunea Europeană are în vedere instituirea de noi interdicţii de călătorie și chiar înghețarea activelor deținute de mai mulți apropiați ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Potrivit declarațiilor făcute de cei trei, acest lucru s-ar putea întâmpla chiar luna acesta. Mai ales că atât Franța, cât și Germania și-au exprimat dorința de merge mai departe cu aplicare acestor sancțiuni.

Rusia a expulzat trei diplomați

În plus, faptul că Rusia a expulzat trei diplomați -german, polonez şi suedez – fără a trimite nici un fel de informare șefului politicii externe al Uniunii Europene, care efectua o vizită în Moscova a cauzat noi tensiuni. Atunci Josep Borrell, și-a vizitat omologul la Moscova. Vizita a fost descrisă ca o călătorie „umilitoare” de către analiști.

Nu ar fi prima dată când o serie de companii și persoane din Rusia au fost sancționate de UE. Relația  s-a deteriorat semnificativ de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Dar în cele din urmă legăturile dintre cele două părți sunt extrem de importante  având în vedere interesele economice, energetice și strategice comune.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<